ילדות בסיביר בצל מלחמת העולם השנייה

ורה בבית הספר מודיעים ת"א
מתעדים סיפור חיים
כל קרובי המשפחה שלנו ניספו בחזית. אבי וגם דודי נפלו בחזית

אני טומנובה ורה נולדתי בתאריך 2.12.1931, ברוסיה בעיר צ'יטונסקי. הייתה לי ילדות טובה אותה עברתי עם משפחתי יחד עם הורי.
הכל השתנה בתאריך 22 יוני 1941, מתחילת המלחמה. מלחמת העולם השנייה. גרנו במקום שהיו שם הרבה טייסים. הם עזבו את המקום ועברו להלחם בחזית. משפחתי עברה מהעיר צ'יטונסקי לעיר צ'רמחובו, עיירה העוסקת בייצור פחם בסיביר.

בסיביר, מזג האוויר היה מאוד קשה. בחורף הטמפרטורות היגיעו למינוס 40-35 מעלות. המשפחה עברה זמנים קשים. הייתי אז בכתה ג'. מנות המזון היו קצובות. קבלנו מזון: 300 גרם לחם, מעט סוכר ומלח. כשלמדתי בכתה ד', אני זוכרת שאחרי שעות הלימודים, הלכתי להתנדב בבית החולים ועזרתי יום יום לחיילים הפצועים. כל יום הייתי שם כארבע שעות.. תמורת עבודתי הקשה קבלתי מעט מרק, או דייסה ולפעמים חתיכת לחם. לפעמים קבלתי אוכל שנשאר ממה שחילקו לחיילים הפצועים בבית החולים. את הלחם הייתי מביאה הביתה למשפחה.
אחותי שהייתה אז בת 17, עבדה במכרה הפחם בעיר, הם עבדו במכרה מתחת לפני האדמה.

בקיץ עברנו למחנה לצעירים. סדר היום שם כלל השקמה, ארוחת בוקר, לאחריה עבדנו משעה 9:00 עד 12:30, בגינות הירק, גזר ותפוחי אדמה. בסתיו עבדנו ביער. אספנו פירות שם אפשר היה גם לאכול מהפרי.
כל קרובי המשפחה שלנו ניספו בחזית. אבי וגם דודי נפלו בחזית. כך עברו להם ארבע שנות המלחמה. המלחמה הסתיימה ב – 9 מאי 1945.

סיימתי את לימודי בבית הספר וקבלתי תעודת בגרות בעיר אירקוטוסק. בהמשך עבדתי כמורה למתמטיקה בבית הספר, במקביל 14 שנים לימדתי באוניברסיטה כמרצה למתמטיקה.

בשנת 1998 עליתי לארץ. הבנים שלי אלכסנדר וולדימיר, עובדים במפעלים בישראל. בעלי אברהם אדלסון, נפטר בשנת 2007. היום אני פנסיונרית.

תיעוד הסיפור

תמונה 1

יש לי מדליות מיוחדות שקבלתי עבור הצטיינותי בעבודה. יש לי מדליות ותעודות על תרומתי לציבור בזמן המלחמה.

על סיפור המדליות של ורה טומנוב תוכלו לקרוא בקישור הבא

העשרה
"יהדות סיביר היא קהילה יהודית גדולה במרכז אסיה הממוקמת בסיביר הנמצא כיום בשליטת הפדרציה הרוסית. בימי מלחמת העולם השנייה גדלה הקהילה באופן משמעותי, בעיקר בעקבות שליחת אסירים רבים מרחבי ברית המועצות לסיביר, ובריחת יהודים רבים מאירופה מפני גרמניה הנאצית.
לאחר מלחמת העולם השנייה עזבו יהודים רבים את סיביר, חלקם למדינת ישראל. בשנות ה-70 ומאוחר יותר בשנות ה-90 היגרו יהודים רבים מסיביר למדינת ישראל ולארצות הברית"

מדריכת תכנית ליאורה כהן

יהדות סיביר
יהדות סיביר היא קהילה יהודית גדולה במרכז אסיה הממוקמת בסיביר הנמצא כיום בשליטת הפדרציה הרוסית. בימי מלחמת העולם השנייה גדלה הקהילה באופן משמעותי, בעיקר בעקבות שליחת אסירים רבים מרחבי ברית המועצות לסיביר, ובריחת יהודים רבים מאירופה מפני גרמניה הנאצית. לאחר מלחמת העולם השנייה עזבו יהודים רבים את סיביר, חלקם למדינת ישראל. בשנות ה-70 ומאוחר יותר בשנות ה-90 היגרו יהודים רבים מסיביר למדינת ישראל ולארצות הברית.

”כל קרובי המשפחה שלנו ניספו בחזית. אבי וגם דודי נפלו בחזית“