ילדותי בתל-אביב וזיכרונות אבי מחצר המלך פארוק

כשאני מגיע לסבתא שרה.
סבתא שרה בצעירותה
חייהם של דוד פרומה, ברטה ואברהם

רקע משפחתי

הורי גדלו בשכונת נווה צדק בתל אביב. אמי עלתה לארץ מפולין בשנות השלושים. אנחנו שתי בנות, אריאלה ואני.

בילדותי בגן, מסיבת פסח

תמונה 1

אבא שלי עבד במפעל לקופסאות פח בתפקיד מנהל חשבונות, אמי לא עבדה וניהלה את משק הבית. גדלתי בבית דתי ולמדתי בבית ספר דתי לבנות בלבד ושמו היה "יחיאלי". היום בית הספר משמש כמרכז סוזן דלל.

בית הספר לבנות, היום מרכז סוזן דלל

תמונה 2

בכיתה ד' הלכתי לצופים הדתיים, ביום שישי אחרי ארוחת שבת הלכנו לצופים לריקודי עם בשבת באנו לפעולה שהייתה מאוד מעניינת. בערב שיצאה השבת נסענו לשוק בצלאל לאכול פלאפל או גלידה. החיים בתל אביב היו מלאי תוכן, צפיתי בהרבה הצגות באידיש וכך למדתי את השפה, בעזרתה של סבתא דיברנו אידיש ובילינו בסרטים בבתי קולנוע. קולנוע "עדן", קולנוע "מוגרבי". משחקי הילדות היו מתקיימים בשכונה. שיחקנו רק בנות, במחבואים, קלאס, קפיצה על חבל, דומינו, מונופול, בעיקר קראתי המון ספרים. הספרייה הייתה ממוקמת בבית ביאליק, ישבתי שם שעות עד שאבי בא רכוב על אופניים לקחת אותי הביתה.

עם אבי

כל משפחתו ירדה למצרים וסבי היה חייט של המלך פארוק.

החיים בארמון המלך פארוק.

למלך פארוק נודע שבפלסטינה יש חייט והוא הזמין את סבי לעבוד בארמון כחייט אישי שלו ולכן הם סגרו את הבית בנווה צדק וירדו למצרים אבי וחמשת אחיו. החיים בארמון היו מאוד עשירים וסידרו במיוחד לסבי מטבח כשר וכך סבתי יכלה לפקח על הבישול. במשך השנים נולדו לאבי אח ואחות בארמון עם מילדת צמודה בתנאים טובים. כולם חגגו את האירוע בשמחה ובאו אורחים יהודים לחגוג בארמון. אבי אחיו ואחיותיו למדו בארמון עם מורות פרטיות מבית ספר האנגלי בקהיר. הלימודים היו קשים נוקשים מאוד. אבי למד שפות רבות כמו אנגלית, צרפתית, ערבית, איטלקית, ואידיש. באו לבקר אנשים רמי מעלה כגון; נשיאים, ראשי ממשלה, ושגרירים. אבי אחיו ואחיותיו השתוללו בחדרים הרבים בארמון. סבי ומשפחתו חזרו בגלל שהתחילו פרעות במצרים כנגד היהודים שרצו להקים מדינה של עצמם בפלסטינה. המלך החליט לשלוח את המשפחה לפלסטינה עם שומרים כדי שלא יקרה להם שום דבר רע בדרך וכך הם הגיעו בחזרה לנווה צדק. מילים לא מובנות: קלאס, תתה, ממה.

סבתא עם הורי בעלה

ילדות,  הערך של חול

בכל יום שישי כשבאתי מבית הספר, סבתי ביקשה שאביא לה חול מהרחוב, מכיוון שלא היו מדרכות וכבישים, כדי שתוכל לנקות את הפמוטים עם חול ולימון ואז זה היה בוהק ולסבתי היו תשעה פמוטים לנקות יחד איתי. את המטעמים הגישה אמי ובסוף הארוחה פצחנו בזמירות שבת.

עם הורי

סבא של גל עמיצור חיימובסקי