יוגוסלביה הפשיסטית בעינו של יהודי

אנחנו ומרדכי בבית הקשיש
הסיפור של מרדכי מרקו וגנר שמתאר את חייו ביוגוסלביה הפשיסטית ואת קשייו כיהודי

מרדכי וגנר, יליד בלגרד שבסרביה, נולד בשנת 1931.
כל משפחתו נספתה בשואה למעט אמו.
פרט מעניין על תהליך הראיון:
מרדכי סיפר לנו את סיפורו בהתרגשות ובבכי ומגעגועים למשפחתו. הרגשות הללו השפיעו עלינו גם כן והתרגשנו כמוהו.

"אני נולדתי ביוגוסלביה. במלחמת העולם השנייה יוגוסלביה התפרקה והפכה ל6 רפובליקות שונות, אז נולדתי בסרביה בעצם.
בסרביה היו פשיסטים שהיו יחדיו עם הנאצים, ולכן כל משפחתי היהודיה נספתה בשואה למעט אמי ואני. עברתי איתה ביחד לקרואטיה, "שם או שאתה יהודי או שאתה גרמני". החליפו לי שם לכיסוי, וקראו לי מרקו ונתנו לי ולאמי תעודות מזויפות. אני זוכר שלא הלכתי לבית ספר משום שעשו לכל התלמידים בדיקה, האם איבר מינם הזכרי עבר טקס ברית, וראו שאני יהודי. אני ואמי התרגלנו לדבר סרבית שם כי לא יכולנו לדבר בכלל עברית.אני זוכר אירוע שבחיים לא אשכח;

היה קצין גרמני אחד שהיה מנגן על פסנתר ותמיד כשניגן אני שמעתי אותו ונהניתי. הוא לא ידע שאני יהודי. יום אחד, עברתי מאחורי קרון רכבת שהיו בו יהודים ונתתי להם שתייה ומזון. פתאום, הגיע חייל גרמני והתחיל לצעוק עליי 'מה אתה נותן להם, מה אתה עושה חלאה! אתה לא יודע שלהם לא נותנים אוכל?! הם יהודים!' הוא קילל אותי והרביץ לי, צעקתי, ולפתע הגיע הקצין הגרמני. הוא צעק על החייל והרביץ לו. אני ברחתי לאמא שלי…

עליתי לארץ עם אמי בשנת 1948.יש לי כיום ילדים ונכדים. אשתי נפטרה לפני כמה שנים.

במקצועי אני גרפיקאי וצייר ועד לא מזמן עבדתי באוניברסיטת ת"א."