טקס הבסיסה הטונסיאי

אפיק עם בלילת הבסיסה
מנהג טקס הבסיסה שעובר מדור לדור

"בראש חודש ניסן, נוהגים לקיים מנהג אצל הטוניסאים שניקרא "בסיסה" .

.סבא שלי מצד אימא, שמו זאב דמרי, הוא טוניסאי והעביר לנו את המנהג הזה מאבא שלו וכן הלאה…

:מנהג הבסיסה

.ביהדות תוניסיה נוהגים לסגור את דלתות הבית בליל ראש חודש ניסן ולא לתת לאיש לצאת מהבית עד הבוקר למחרת

ככלל, טקס הבסיסה קשור להתחלות חדשות, שכן בראש חודש ניסן הסתיימה מלאכת המשכן. בתורה נאמר כי לכבוד חנוכת המשכן עשה משה רבנו סולת בלילה בשמן (שכן במדבר היו לבני ישראל רק סולת, שמן ותמרים, ולכן זה מה שהכינו).  והבסיסה היא אכן סולת בלולה בשמן, כפי שהכין משה. יש הנוהגים לבצע את הטקס בכניסה לבית חדש או בלידה.

– מהלך הטקס – הטקס מתבצע בערבוב הבסיסה ובעזרת מפתח, המסמל את פתיחת השנה הבאה. ניתן לערבב את הבסיסה גם עם חפצים אחרים העשויים מתכת, כגון: צמיד יד ולא רק בעזרת מפתח. עם זאת מפתח הוא החפץ הנפוץ ביותר. נהוג שאבי המשפחה מערבב את העיסה בזמן שהאם יוצקת את השמן על העיסה ועל ידיו. תוך כדי ערבוב אומר האב: "דור דוד יא נפתח חלילנה אל באב אל מנאח".

יש הנוהגים שאם המשפחה משאירה תכשיט זהב, מטבעות כסף ומפתח הבית לאיחולי הצלחה.

יש אומרים שהזהב הוא זכר למה שנתרם להקמת המשכן ויש האומרים שהוא סגולה לפרנסה טובה.