טלי גידלה גור עופרים

טלי ואלה
עם סבא וסבתא
המילונאי שלמה אבן-שושן, בחר את השם שלי, טל

טלי התינוקת נולדה בשנת 1959 בקיבוץ שדה נחום שבעמק בית שאן. כשטלי נולדה, סבא שלה רצה שיקראו לה צמרת אבל הוריה התנגדו והם החליטו לפנות למגשר – המילונאי שלמה אבן־שושן שהיה חבר של סבא. אבן שושן אמר שטל עדיף וכך היה.

אברהם אבן־שושן (מימין) עם אחיו שלמה אבן שושן ( ויקיפדיה)

תמונה 1

סבא וסבתא של טלי היו ממקימי המדינה וממייסדי הקיבוץ משלב "חומה ומגדל". סבא יוס'קה היה גם משורר ובנו של המשורר הידוע יעקב פיכמן. כשטלי הייתה בת שלושה חודשים עזבו הוריה את הקיבוץ ועברו לישוב מבועים בנגב הצפוני.

יום אחד בשנת 1962 טלי מצאה בשדה עופר קטן ומבוהל וגידלה אותו מספר שנים עד שהיה עצמאי וברח לשדה. מיד אחר-כך נולדה לטלי אחות מתוקה אורלי, אימא של אלה. בחופש הגדול שלפני כיתה ב' עברה המשפחה לגור באשקלון וכחצי שנה אחר-כך פרצה מלחמת ששת הימים. אבא של טלי היה מבין כובשי העיר העתיקה בירושלים וכבש את "מוזאון רוקפלר". אחרי מלחמת יום הכיפורים התחילה טלי להתעניין בפוליטיקה ופיתחה דעות פוליטיות שמאלניות, בהן היא מחזיקה עד היום.

העשרה:

שלמה אבן־שושן: "שלמה אבן-שושן (רוזנשטיין; 1910, מינסק – 2004, קיבוץ שדה נחום) היה מתרגם עברי, עורך וסופר. אבן-שושן נולד בשנת בעיר מינסק שבתחום המושב של האימפריה הרוסית (מאוחר יותר בבלארוס). וזכה לחינוך עברי מילדות, מאביו, חיים דוד רוזנשטיין, שהיה סופר עברי. בשנת 1925, בהיותו נער, עלה לארץ ישראל, ולמד חקלאות בבית הספר החקלאי מקוה ישראל".

חומה ומגדל הוא כינוי לסדרת מבצעי הקמה של יישובים חקלאיים יהודיים מבוצרים בארץ ישראל בימי הפרעות שמכונים מאורעות תרצ"ו-תרצ"ט (1936–1939) ומעט לאחריהם.

יעקב פיכמן נולד בשנת 1881 בבלץ שבבסרביה שבאימפריה הרוסית, לאליהו (סוחר, חוכר־אדמה ומגדל צאן) ולפייגה. למד בחדר, וכן מפי יצחק זלוטניק מברסט ליטובסק שהתגורר בבית הוריו. בגיל 14 ברח מבית אביו ונדד ברחבי חרסון ופודוליה. בהגיעו לקישינב החל ללמוד רוסית ושפות נוספות, וכן לימודים כלליים בתור אקסטרני. בתקופה זו התחיל לכתוב שירים בעברית, ביידיש וברוסית. לבסוף חזר לבית אביו והתמסר ללימודי היהדות. התרכז בתנ"ך, במדרשי חז"ל, ולמד את ספרות עברית מודרנית מתוך ספרי אחד-העם ומנדלי מוכר ספרים.

תשע"ו, 2016

חומה ומגדל

שלמה אבן־שושן
שלמה אבן-שושן (רוזנשטיין; 1910, מינסק – 2004, קיבוץ שדה נחום) היה מתרגם עברי, עורך וסופר. אבן-שושן נולד בשנת בעיר מינסק שבתחום המושב של האימפריה הרוסית (מאוחר יותר בבלארוס). וזכה לחינוך עברי מילדות, מאביו, חיים דוד רוזנשטיין, שהיה סופר עברי. בשנת 1925, בהיותו נער, עלה לארץ ישראל, ולמד חקלאות בבית הספר החקלאי מקוה ישראל.

”סבא יוס'קה היה גם משורר ובנו של המשורר הידוע יעקב פיכמן“

”חלוצים משכמם ומעלה“