חשוב ללמוד על השואה

אורנה ויהודה במפגש של הקשר הרב דורי
אורנה בצעירותה
חשוב שנזכור לנצח את מה שאירע בשואה

מאז שאני זוכרת את עצמי רציתי להבין את הרגשות של אבי בנוגע למה שעבר עליו בשואה ואחרי השואה.

אחד הדברים הזכורים לי היטב – דאגה עצומה של אבא לגבי. להמחשה: בגיל 18 אבא עדיין הושיט לי יד כדי שלא אחצה את הכביש לבד.

במשך הזמן למדתי שהדאגה העצומה שלו נובעת מהטראומה של מה שקרה לו ולמשפחתו בשואה – אבא נשאר יחיד מכל המשפחה שהייתה לו בלבוב, שבגליציה.

מאז שעלינו לארץ בשנת 1957 כאב לאבא שההתייחסות לשואה היא כמעט הדחקה. בשנות השישים נושא השואה לא זכה להתייחסות ראויה במערכת החינוך ובתפיסת העולם של ותיקי הארץ.

לימים, כאשר הייתי תלמידה בתיכון בבית הספר הריאלי בחיפה, סיפרתי לאבא שאנחנו לומדים על השואה. לצערי אבא ניפטר לפני 34 שנים. הוא לא זכה לראות את נושא השואה כנושא חשוב ומרכזי בלימודים בכל שכבות הגיל.

בשנים האחרונות הנושא הפך להיות מרכזי וחשוב במערכת החינוך ובחיי המדינה. לניצולים ניתנה במה להעביר את המסרים והמשמעויות של דור הניצולים לדורות הבאים.

גולת הכותרת הם המסעות לפולין של תלמידים, חיילים וקציני צבא. וזאת במקביל ללימודים במערכת החינוך. היום מגיעות משלחות של נוער ומבוגרים ללמוד ולהכיר את חיי היהודים בפולין. למשלחות מתלווים ניצולי שואה שעדיין בחיים.

חשוב שנזכור לנצח את מה שאירע בשואה.

חשוב שנכבד את ניצולי השואה ונשמור על קשר איתם. כך נהיה חברה בריאה המכילה את כולם.

סיפור נוסף – על הרצון להשתלב בחברת התלמידים ילידי הארץ

כשעליתי לארץ, מהרגע הראשון שאפתי להיות כמו ילידי הארץ. המקום שבו הרגשתי לא כעולה חדשה, היה בבית הספר הריאלי בחיפה שם הייתי שווה בין שווים.

זאת הייתה חוויה משמעותית ומעצימה שמלווה אותי מאז. הבעיה הייתה, שרוב התלמידים גרו בעיר חיפה, בשעה שאני התגוררתי בקריית חיים. לכן לא יכולתי להיות בתנועת הנוער, הצופים של הריאלי והייתי בתנועת הנוער של השומר הצעיר בקריית חיים, המקום שבו גרתי.

חברי תנועת הנוער היו מקסימים, אבל הם תמיד נתנו לי להרגיש שייכת רק באופן חלקי. לפני מספר שנים שמעתי בגלי צה"ל תוכנית על דנית שוורץ (אתה הייתי יחד בתנועה) שכתבה ספר על אביה, שמעולם לא הכירה. אביה נהרג במלחמת השחרור מספר חודשים לפני שהיא נולדה. חיפשתי ימים רבים את מספר הטלפון שלה כדי להתרגש איתה על כתיבת הספר. לצערי, היא לא זכרה אותי, אבל ברגע שאמרתי לה שאני העולה החדשה של פעם, היא זיהתה אותי מיד.

לעומת זאת, בכל המפגשים של תלמידי הריאלי, כולל מפגש לרגל חמישים השנים לסיום הלימודים, הרגשתי כשווה בין שווים.

מאז ועד היום אף אחד לא יודע, שאינני ילידת הארץ.

קבוצת הקשר הרב-דורי במפגש הסיום