חלוצים בבקעת הירדן

סבתא ואני על רקע מושב חרות
החתונה הראשונה בקיבוץ גלגל, החתונה שלי ושל אילן, שהייתה אמורה להתקיים בחוץ, אך בעקבות גשם לא צפוי הועברה לחדר האוכל הפצפון
מתנועה להגשמה

ילדותי בקצרה

שמי דליה קציר, נולדתי בישראל לאימא צברית ולאבא קצין בצה״ל. תחילת ילדותי עברה עלי בשכונת אנשי צבא קבע נווה מגן שברמת השרון. בעקבות שירותו של אבי בצבא, עברנו ממקום למקום כמשפחה בכל כמה שנים. בשנת 1963, כשהייתי בכיתה ג׳, אבי נשלח להקים את חיל המודיעין של צבא אתיופיה. גרנו באתיופיה שלוש שנים, ומשם יש לי חוויות רבות. כשהייתי בכיתה ו׳ חזרנו לנווה מגן ושם התחלתי להשתתף בפעילויות תנועת המחנות העולים. תנועת המחנות העולים הוקמה בשנת 1926 בתל אביב והייתה לתנועת הנוער הלומד הראשונה שיוסדה בארץ ישראל. הפעילות בתנועה הייתה חלק משמעותי מאוד מחיי. הדרכתי במשך שלוש שנים בתנועה. אהבתי מאוד להשתתף בטיולים ובמחנות העבודה בקיבוצים. בכיתה י״א החל תהליך של הקמת גרעין שמטרתו הייתה להגיע להתיישבות בקיבוץ צעיר.

הקבוצה מנווה מגן צורפה לקבוצה מקריית ביאליק, ושם הכרתי את אילן, שהיום הוא בעלי. בקיץ 1974 הגענו לשל״ת מוקדם בקיבוץ מעוז חיים שבעמק בית שאן, שם הוכשרנו לחיות חיי קיבוץ בתחום החקלאי, הכלכלי, והחברתי. אני עבדתי כמטפלת בבית תינוקות, עובדה שעזרה לי לאחר מכן להיות אימא צעירה. עם תום השל״ת המוקדם, התגייסנו לצבא כקבוצה. עשינו טירונות במחנה 80, ואחר כך עברנו להיאחזות נערן בבקעת הירדן. שם הוכשרנו בעבודה בשדה, במטבח, ובחיזוק הקשרים החברתיים. לאחר חצי שנה, הבנות עברו לקיבוץ גלגל שבבקעה, והבנים המשיכו את שירותם בצבא בתפקידים שונים. אילן שירת במוצב מודיעין, בקרבת הקיבוץ.

התמונה מתארת את הרגע בו אילן ואני הודענו על חתונתנו, זה היה בבר המצווה של אח של אילן, בני

חלוצים בבקעת הירדן מתנועה להגשמה

אילן ואני הגענו לקיבוץ גלגל, כחלק מגרעין חמשם, כשהיינו בני 19. הגרעין היה הגרעין השני שהצטרף להקמת קיבוץ גלגל. הקיבוץ הוקם כחלק משלב ההתיישבות השלישי בבקעת הירדן  – בין השנים 1975 ואילך, עסק בעיבוי ציר ההתיישבות לאורך כביש הבקעה. אז הוקמו הישובים; תומר, נתיב הגדוד, יפית, קיבוץ נערן, קיבוץ גלגל ומושב נעמה, וכמו כן מושב רועי בבוקע הצפוני. כמו כן, הוקמו שתי היאחזויות נח"ל חדשות: נח"ל שלח ונח"ל בתרונות-ברוש. היינו כחמישים צעירים וצעירות חדורי אידיאולוגיה של חשיבות ההתיישבות בבקעת הירדן. עבדנו עבודה קשה, בחום גדול, בשדות, בלולים, בנטיעת עצי תמר, וכרמי גפנים. לאחר כחצי שנה של חיי קיבוץ פעילים, גיליתי שאני בהריון עם בתי הבכורה ניצן. אילן ואני מאוד שמחנו, למרות שהיינו צעירים ועדיין לא נשואים.

השמחה בקיבוץ הייתה גדולה. זה היה ההריון הראשון בקיבוץ. החברים הרגישו שהלידה הצפויה מסמלת את תחילתו של קיבוץ אמיתי.

אני בהריון עם בתי הבכורה ניצן, בכורת קיבוץ גלגל

תמונה 2

בכורת התינוקות (הבת שלי, ניצן) בקיבוץ גלגל עם הסבתות שהיו מודאגות כי הקיבוץ היה מרוחק, והן ביקשו שאעבור לבית הורי במרכז שבועיים לפני תאריך הלידה הצפוי

הזוית האישית

סבתא גליה: התכנית החזירה אותי שנים רבות אחורה, אל הילדות, הנערות, וההתבגרות. היה כיף לחלוק את הזיכרונות עם נעמי נכדתי המתוקה.

נעמי הנכדה: היה לי כיף ומעניין לשמוע על הזיכרונות והילדות של סבתא. העבודה יחד הייתה נהדרת.

של"ת