חיי בצרפת

סבתא ליליאן ועלמה
ליליאן ששון ( אינגבר )
רק בגיל 12 פגשתי לראשונה יהודים בגילי

שמי ליליאן ששון נולדתי בשנת 1941 ב pouilly sous lieu שבצרפת.

הכל התחיל כך:

בשנת 1932, הוריי ,משה ורבקה אינגבר עברו מפולין לצרפת. הוריי עזבו את המשפחה בגליציה שבפולין כדי לגור בצרפת שהיא ארץ יפה ובטוחה. אחי הבכור אדולף (אנדריי) נולד ב-1934 ואחותי anne   (חנה) נולדה שנה אחריו בשנת  1935 .כשמלחמת העולם השנייה פרצה החליטה המשפחה שלי לברוח למרכז צרפת והגיעו לכפר קטן בשם pouilly sous lieu הכפר הזה היה מאוד שקט עם הרבה חקלאות מסביב, ואנחנו היינו המשפחה היהודית היחידה שגרה בכפר.
תמונה 1ב-1941 נולדתי וההורים שלי דאגו מאוד כי הייתה מלחמה באותו זמן והשוטרים
הצרפתים והגסטאפו הגרמנית היו עוצרים את כל המשפחות היהודיות ושולחים אותם למחנות. למזלנו אותנו לא תפסו ולא שלחו למחנות.
משפחתי ואני שרדנו את המלחמה שהסתיימה ב-1945.
נשארנו לגור בכפר וכשהייתי בת 11 הוריי החליטו לעבור ולגור במקום יותר טוב, מבחינה כלכלית וחברתית ההורים שלי חששו שמא נתבולל עם הגויים.
עברנו ל lens שהיא בצפון צרפת. שם הייתה קהילה יהודית , היה שם בית כנסת .ושם לראשונה פגשתי ילדים יהודים בגיל שלי. ההורים שלי דברו יידיש בבית, ואיתנו דיברו בעיקר צרפתית. בשבילי לפגוש יהודים היה דבר חדש ומרגש. בגיל 12  הלכתי לצופים של בני עקיבא שם למדתי את השפה העברית ושירים בעברית. בקיץ הייתי הולכת לקייטנה של בני עקיבא שם למדנו על ישראל וגם על הדת היהודית.
ב – 1958 אחותי anne   (חנה) עלתה  לישראל לקרובי משפחה. מאוד התגעגעתי אליה ובכל זאת נשארתי לגור בצרפת .

איך הגעתי ישראל
אחרי התיכון הייתי מורה בבית ספר יסודי. עבדתי בדיוק שנה ,חסכתי כסף עם חברה טובה החלטנו לבקר בישראל. הסקרנות לראות ולהכיר את ישראל הייתה מאוד גדולה בשבילי. הגעתי לישראל כתיירת. כעבור זמן מה אחותי שכנעה אותי ללכת ללמוד עברית בקיבוץ דורות שבשער הנגב. ושם שהייתי חצי שנה.בקיבוץ עבדתי חצי יום ולמדתי חצי יום. כעבור חצי שנה עזבתי את הקיבוץ ,ועברתי לגור אצל אחותי.
אמא שלי באה לבקר אותנו ורצתה שאחזור לצרפת. לא הסכמתי מכיוון שאהבתי את ישראל ורציתי להישאר כאן ולהקים כאן משפחה.
ב-1962  קיבלתי תעודת זהות ישראלית מצאתי עבודה במעבדה רפואית פרטית ברמת גן למרות שלא היה לי ניסיון ברפואה ומאז עבדתי עד שיצאתי לפנסיה.

כיום, אני אמא לשני בנים וסבתא לארבע הנכדים.אני מאושרת שעליתי מצרפת אז בימים ההם שהמדינה הייתה בראשית דרכה.
המסר שלי לנכדיי הוא לתמוך אחד בשני להמשיך לחיות בארץ ישראל כי זו המולדת שלנו .
אין לנו ארץ אחרת.

גסטאפו
גסטפו הוא קיצור שמה של "משטרת המדינה החשאית" של גרמניה הנאצית. אחד הגופים המרכזיים לאכיפת הטוטליטריות הנאצית - תחילה בפרוסיה בלבד, משם לכלל גרמניה, ולבסוף לכלל השטחים הכבושים.

גוי
גוי או נוכרי הוא כינוי יהודי לכל אדם שאינו יהודי