חג הפסח סבא רבא ניסים וסבתא רבתא רנדה

העלייה של סבא וסבתא לארץ מעיראק
הגדה של פסח
סבא וסבתא מספרים על חג הפסח

סבא וסבתא רנדה וניסים עלו בשנת 1949 מעיראק לארץ ישראל.

הם סיפרו לי על הקשיים הרבים שעברו עליהם בשנים הראשונות כשהם גרו במעברת בטבריה, הם לא ידעו עברית לא קרוא ולא כתוב וזה מאוד הקשה עליהם.

חג הפסח אצל סבא סבתא

את חג הפסח הם חגגו עם כל המשפחה המורחבת. את ההגדה של פסח הם קראו בשפה הערבית, מכיוון שלא ידעו את השפה העברית. בחג היו מאכלים מיוחדים וכשרים לפסח: בשר כבש, אורז. הסבא היה מחביא את האפיקומן וכל מי שהיה מוצא אותו היה מקבל פרס סימלי.

"נוסח ה"הגדה של פסח" הוא כפי שמובא בכל ההגדות כמנהג יהודי בבל, ויש בו כמה קטעים שאינם מצויים אצל הרבה עדות אחרות, כגון: "אמרו רבותינו זכרונם לברכה" וכו', "ומנין שנתן לנו את ממונם" וכו', "אמונים ערכו שבח לאל וטבחו טבח" (פיוט שסימנו: אהרן כהן, ונאמר במנגינה מיוחדת), הפיוט "אתה גאלת את אבותינו ממצרים". כנגד זה אין נוהגים לומר את הפיוט "אדיר במלוכה בחור כהלכה" וכו'. גם "חד גדיא" ו"אחד מי יודע", אם כי נדפסו ברוב ההגדות כמנהג יהודי בבל, אין אף תופסים מקום מיוחד, ורבים מדלגים עליהם".

מתוך פורום יהודי עיראק על מנהגי חג הפסח

סבא מספר: "הינו יושבים עד השעות הקטנות של הלילה והינו מספרים סיפורי יציאת מצריים".