חג הפסח אצל ברטה

אין על ברטה, אישה למופת!

חג הפסח אצל משפחתה של ברטה ומתכון הסלונה

סיפור חיה של ברטה

ברטה נולדה בעיראק בעיר בגדד בשנת 1930. ברטה עלתה לישראל בשנת 1950.

נישואי שידוכין

ברטה מספרת: "התייתמתי מאם כשהייתי בת שנתיים ועברתי לגור אצל סבתי ודודתי. התחתנתי בגיל 17 עם בן דודי. שידכו לי את בן דודי, כך היה נהוג אז, אסור היה לי להגיד לא ולהתנגד ולסרב. החתונה הייתה בבית כנסת. נולדו לי שני ילדים".

העליה לארץ

עליתי לארץ בשנת 1950 עלינו לארץ בעיקר בשל יחסם הרע של הערבים ליהודים. הגעתי לארץ בעלייה שנקראה "עזרא ונחמיה". משדה התעופה לקחו אותנו למחנה עולים בבית שאן. בשנות ה-50 הראשונות, עם פרוץ גלי העלייה לבית שאן, היה צורך דחוף לבנות מעברות עולים. אחרי חודש במגורים באוהלים עברנו לגור בנס ציונה ונולדו לי עוד שני ילדים.

ברטה מספרת על חג הפסח במשפחתה בעיראק

"הכנו את המצות בעצמנו יחד עם כל השכונה והגעלנו את הכלים לפני החג כדי להשתמש בהם לפסח ,ערכנו בחגיגיות את השולחן. אבא של בעלי התחיל בקריאת ההגדה ושילב סיפורים מעניינים. אכלנו ממאכלי החג, בעיקר אהבתי לאכול "סלונה", מאכל מסורתי שלנו – דגים מטוגנים ושרנו שירי פסח".

מתכון לסלונה – דגים מטוגנים

מתכון לסלונה: דגים מטוגנים, מלח, בצל מטוגן, לימון, כרפס, עגבניות, פלפל שחור, פפריקה, ביצה.

רוטב: עגבניות, מלח ופלפל שחור .

העשרה

מעברה: "ישוב ארעי לעולים חדשים לארץ ישראל בשנות החמישים. מַעְבָּרָה, מחנה עולים או יישוב קליטה, היה יישוב זמני, במדינת ישראל בשנות ה-50. את הרעיון להקים מעברות העלה לוי אשכול בעת ששימש כראש המחלקה להתיישבות של הסוכנות. המעברות הוקמו לרוב בשולי יישובים ותיקים או ביישובים ערביים נטושים, כדי לספק דיור לעולים שהגיעו בגל העלייה הגדול שלאחר קום המדינה."

תשע"ה 2015

מעברה
ישוב ארעי לעולים חדשים לארץ ישראל בשנות החמישים.מַעְבָּרָה, מחנה עולים או יישוב קליטה, היה יישוב זמני, במדינת ישראל בשנות ה-50. את הרעיון להקים מעברות העלה לוי אשכול בעת ששימש כראש המחלקה להתיישבות של הסוכנות. המעברות הוקמו לרוב בשולי יישובים ותיקים או ביישובים ערביים נטושים, כדי לספק דיור לעולים שהגיעו בגל העלייה הגדול שלאחר קום המדינה.

”ישראל היא הבית שלי!“