זה התחיל במקום רחוק מכאן

שירה ואריה
אריה ומשפחתו
פרס רפאל כטכנאי ועובד מצטיין

שמי אריה מונקה. נולדתי ברוסיה בתקופת המלחמה בשנת 1944.

הורי אטקה ומנדל מונקה נולדו בפולין. אבא שלי, מנדל מונקה, נולד בעירה בשם סטוק והיו לו 8 אחים ואחיות . אמא שלי אטקה פרידר נולדה בעירה בשם יאדוב היו לה 9 אחים ואחיות.
בשנת 1930 אח של אמי בשם יעקב פרידר עלה לישראל בגיל 20 עם תנועת השומר הצעיר. הוא הקים משפחה בישראל ונולדו לו 4 בנות. בפרוץ המלחמה. בשנת 1939 כאשר הגרמנים פלשו לפולין, הגרמנים נכנסו לעיירתם של הורי. אבי קיבל מהם מכות והחליט לברוח לרוסיה. אחותה של אמי שהייתה בת 16 הייתה היחידה שהסכימה להצטרף אליהם ומלבדם כל שאר משפחתם נספו בשואה.

אחותה של אמי שרדה את המלחמה ועלתה לישראל בשנת 1946 והקימה משפחה. שמה לאחר הנישואים היה איטה מסר. אבי היה חייט ועבד עבור הצבא הרוסי ובזכותו הם שרדו את התקופה הקשה הזו.

לאחר המלחמה, בשנת 1946, הורי חזרו לפולין. אני למדתי בבית ספר יהודי בפולין,  עד לשנת  1956. בתקופה הזאת נתנה ממשלת פולין אפשרות ליהודים לצאת מפולין  לארץ ישראל ולכן עלינו לארץ.

משפחתי הגיעה לעכו בשנת 1956. אני הייתי בן 12 ולמדתי בכיתה ו' בבית הספר העלייה השנייה. לאחר מכן למדתי בבית ספר תיכון עד כיתה י'. בגלל המצב הכלכלי בבית ועל מנת לעזור להוריי,  עברתי ללמוד בבית ספר טכני של חיל האוויר. למדתי שם את במגמת החשמל , מכשירנות מטוסים. נשארתי שם עד כתה יב'. לאחר גמר בית הספר הטכני התגייסתי לחיל האוויר ושרתתי בו משנת 1962 עד שנת 1970.
שרתתי בקבע עד דרגת רס"ר. נלחמתי במלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים .
בשנת 1967 התחתנתי עם אשתי אסתר שהייתה אחות מוסמכת. בשנת 1970 עזבתי את חיל האוויר ועברתי לעבוד ברפא"ל (רשות ופיתוח אמצעי לחימה). בתקופה זו נולדו ילדי: מיכל, אילנה ומני. ברפאל עבדתי כטכנאי ביצור ופיתוח מוצרים עבור חיל האוויר. בתקופה זו קיבלתי פרסים ותעודות כולל פרס רפאל כטכנאי ועובד מצטיין עבדתי ברפאל 43 שנים עד 2014 . בתקופה הזו נולדו לי 5 נכדים : אסף, שירה,  רועי ,סקיי וגיא.

כיום אני פנסיונר ועוזר למשפחתי.

העשרה:
תנועת השומר הצעיר: "השומר הצעיר היא תנועת הנוער הציונית הראשונה בעם היהודי. התנועה הוקמה באירופה ב-1913 על ידי קבוצת נערים ונערות יהודים שביקשו למצוא דרך חדשה לחבריהם ולשאר בני עמם בגולה. התנועה פועלת בישראל וברחבי העולם ומקיימת פעילות חינוכית שבסיס רעיונה "תיקון אדם-תיקון עולם"
רפא"ל : רשות ופיתוח אמצעי לחימה

"השומר הצעיר"