ורק מקום אחד רצינו ואהבנו

שירה וסבתא פנינה
קבוצת הקשר הרב דורי תשע"ט - מבואות
קיבלנו אשרה לעלות לישראל בזכותך פנינה

סיפורה של פרלה הרשקו, סבתהּ של שירה הרשקו

אני נולדתי ברומניה בתאריך 19.09.54 בכפר ושמו בורשה. אבי ואמי שאפו לעלות לישראל הרבה זמן, אבל לא קיבלנו את האשרה לעלות לישראל. אבי לא ידע שישנה בעיה בשם המשפחה שלו והוא לא הבין מדוע רוב היהודים עוזבים ואנחנו עוד לא מקבלים את האישור, לכן הוא ביקש מאמי לסור למשרדי רישום האוכלוסין כדי לבדוק מה הבעיה.

אבי ז״ל, ביקש ממני שהייתי הבת הקטנה במשפחה, לצום בתענית אסתר. אם אני אצום (הייתי בת 9) נקבל בזכותי את האשרה לעלות לישראל. וכך באמת היה – צמתי עד אחת בצהריים ואז אבי הגיע הביתה לאחר שפגש את השוטר בכפר, ששאל אותו: "האם אתה יצחק מנדלוביץ?" אבי אמר שכן, הוא ביקש ממנו שילך לעירייה כי קיבלנו אשרה לעלות לישראל.

ואז אבי הגיע הביתה והרים אותי על הכתפיים ובשמחה אמר: "בזכותך פנינה, בגלל שצמת קיבלנו אשרה לעלות לישראל".

לאחר חודש עלינו לישראל בשלישי למאי 1964. עליתי לכיתה ג. למדתי עברית במסגרת בית הספר. ההתאקלמות בארץ ישראל לא הייתה קלה מבחינה חברתית, שפתית ומבחינה כלכלית. שני אחיי נלקחו ללמוד בכפר חסידים.

הזוית האישית

סבתא פנינה ונכדתה שירה תיעדו יחד את סיפור עלייתה של סבתא מרומניה, במסגרת תכנית הקשר הרב דורי בביה"ס מבואות

בורשה
עיירה במחוז מרמורש שבצפון מערב רומניה הממוקמת בעמק נהר וישו ליד מעבר פריסלופ המחבר את טרנסילבניה לבוקובינה. העיר שוכנת למרגלות הרי רודנה והרי מרמורש. בעבר הייתה בבורשה קהילה יהודית, אך היא חרבה. ויקיפדיה

”בזכותך פנינה, בגלל שצמת קיבלנו אשרה לעלות לישראל“