התקהלות מסביב למנורה

משה, גיל וולדיסלב
מנורת שבעת הקנים-סמל המדינה

כשהייתי בן 6 בשנת 1951, סבא שלי נהג ללכת לבית הקברות פעם בחודש, בבואנוס איירס, והוא נהג לקחת אותי איתו. סמוך לביתנו הייתה רחבה גדולה ובה הייתה מנורה גדולה בעלת שבעה קנים. באחת הפעמים כשיצאנו מביתנו לכיוון בית הקברות, הייתה  התקהלות מסביב למנורה. עמד שם חזן ושר בקול גדול: "אל מלא רחמים".שאלתי את סבא לשם מה ההתקהלות? מה החזן שר? ולמה החזן שר? סבא סיפר לי שההתקהלות מסביב למנורה, שהיא סמל של העם היהודי, היא לכבוד טקס יום הזיכרון לשואה. תוך כדי הטקס סבא שלי פרץ בבכי. אני לא הייתי רגיל לראות את סבי בוכה וזה ריגש אותי מאוד. שאלתי את סבי מה הסיבה לבכי? אז הוא סיפר לי שכל המשפחה שלו נרצחה בפולין בזמן השואה ורק בן משפחה אחד נשאר בחיים. לא ידעתי מה זה שואה ולכן ביקשתי מסבא שיספר לי על השואה. הוא סיפר לי על כך ועל הקושי שלו בימי זיכרון לשואה, ומאז קשה לסבי בטקסים של יום השואה כי הוא נזכר במשפחה שלו שנספתה.

התקהלות
התאספות של אנשים במקום מסוים