התנדבות ונתינה

איציק וגלעד
משפחתו של סבא
סיפור חייו של יצחק טנא

בית ומשפחה

אני נולדתי ב-12.1.1947 בעיר בבנהאוזן שנמצאת בחבל הסן, מדרום לפרנקפורט שבגרמניה.

הוריי נולדו בפולין, אמי ב-1908 בעיר קובל, ואבי ב-1906 בעיר דרוהוביץ'. שתי הערים האלה נמצאות כיום בתחומי אוקראינה.

הוריי כמעט לא דיברו ולא סיפרו על ילדותם, ועל תקופת מלחמת העולם השנייה והשואה. מעט הפרטים שאני יודע וכותב כאן הם ממה ששמעתי לפעמים כשדיברו ביניהם וקצת ממה שסיפר בן-דודי המבוגר ממני בחמש שנים שחי איתנו בארץ עד בגרותו.

זכרונות מהבית

נקלטנו בזכרון-יעקב בשכונה שבה רובם היו שארית הפליטה מאירופה ואני בן יחיד להורים מבוגרים. הקליטה לא הייתה קלה והוריי נאלצו לעבוד תקופות ממושכות בעבודות מזדמנות, אבי מעולם לא הזכיר את משפחתו ואמי רק לפעמים דיברה על הילדה הקטנה שנשארה שם.

בבית דיברו יידיש ועברית וכשלא רצו שאבין דיברו גם פולנית ורוסית. הוריי טיפלו בי במסירות רבה ומאוד דאגו שאתקדם בלימודים. במעט שהיה הם קנו לי תמיד ספרים ולימדו אותי מוזיקה ונגינה, אמי גם דאגה לאחיה הבכור שנשאר בקובל ושלחה לו באופן קבוע חבילות עם בגדים מחממים ומזון.

אבי הקפיד על היותו כהן והרבה שנים המשכתי לעלות ולברך ברכת כהנים בבית הכנסת שהיה סמוך לביתנו. זכור לי שבשמחת תורה היו כל מתפללי בית הכנסת מגיעים לחצר הבית שלנו בשירה וריקודים ואמי הכינה מטעמים כיד המלך.

כשהגיע זמני להתגייס הוריי (למרות היותי בן יחיד) הסכימו שאתגייס ליחידה קרבית והיו מאוד גאים. שירתתי ביחידת סיור ואח"כ הרבה שנים במילואים בגבולה הצפוני של ישראל. המשכתי ללמוד גיאוגרפיה ומקרא באוניברסיטה והייתי 25 שנה מורה בתיכון. נישאתי לאישה יוצאת מרוקו ששירתה בצה"ל וגם מספר שנים בשירות קבע בחיל הקשר. נולדו לנו שלושה ילדים, שרון, אמיר ודנה.

על הילדים ומשפחותיהם, גאוותנו-

הם שירתו בצה"ל, למדו באוניברסיטאות, הקימו משפחה, מתקדמים בעבודתם ומתנדבים בתחומים שונים בחברה. (שלושתם עורכי דין בתחומים שונים).

שרון- שעם בנה גלעד (נכדי) אני כאן שימשה כנשיאה העולמית של מעגל נשים. (ארגון התנדבותי בין-לאומי)- ולה ארבעה ילדים.

אמיר- היה פעיל באגודת הסטודנטים ומתנדב במעונות לנשים מוכות. ולו שלושה ילדים.

דנה- הייתה פעילה בקרב נוער שהתמכר לסמים והיא כעת בהריון.

חבל הסן
היא אחת מ-16 המדינות המהוות את גרמניה. העיר הגדולה בה היא פרנקפורט על נהר מיין, העיר החמישית בגודלה בגרמניה.

”הרבה שנים המשכתי לעלות ולברך ברכת כהנים בבית הכנסת שהיה סמוך לביתנו“