השמיים הם הגבול

סבא גרגורי והנכד אלי
גרגורי גיל 6
סיפור חייו של גרגורי

נולדתי בשנת 1938 באוקראינה. העיירה שלנו הייתה לא רחוק מגבול עם פולין.

משנת 1939 פולין נפלה לשלטון נאצי. בשנת 1941 נאצים התנפלו על ברית המועצות. נולדתי בשנת 1938 באוקראינה. העיירה שלנו הייתה לא רחוק מגבול עם פולין. משנת 1939 פולין נפלה לשלטון נאצי.בשנת 1941 נאצים התנפלו על ברית המועצות.

אבא שלי, יצחק כצמן מיד הלך לצבא להילחם,בעוד שבוע מתחילת המלחמה הגרמנים התקרבו לעיר שלנו. באותו יום (בערך ב-30 ביוני), הופיע בחצר שלנו אבא שלי עם משאית צבאית.הוא נתן פקודה להיכנס למשאית כמה שיותר מהר כדי לברוח מהנאצים. הוא לקח את כל המשפחות היהודיות של השכנים וגם משפחות של הדודות שלי והסיע אותנו לתחנת רכבת בקייב שזה מרחק נסיעה  כ- 220 ק"מ, כי הדרך הייתה מלאה באנשים שבורחים מהנאצים ובחיילי הצבא האדום.

אבא מיד חזר ליחידה הצבאית שלו, מאז נעלמו עקבותיו ואין לי ידע איפה הוא נפל, אך הוא עשה דבר גדול, הוא הציל המון נפשות יהודיות מהנאצים.

החיים באוזבקיסטן בעיר טשקנט

אני לא זוכר יותר מדי מחיי שם,אך אני זוכר שיום אחד אמי לקחה אותי למפעל שבו עבדה, ייצרו שם לחם ועוגיות,נתנו לי לטעום וזה היה טעים מאוד. חזרנו לאחר שחרור עיר מולדתי מהנאצים בסוף שנת 1944. בעיירת מולדתי למדתי בבי"ס עשר שנים, משנת 1945 עד סיום הלימודים בשנת 1955. באותה שנה ניסיתי להתקבל לאקדמיה בקייב, אך בשל יחס אנטישמי של הבוחן, לא הצלחתי. בשנה הבאה התחלתי ללמוד הנדסת הבנייה באקדמיה בעיר חרקוב. שם לא הרגשתי יחס אנטישמי כלפיי. בשנת 1961 בסיום הלימודים בהצטיינות קיבלתי תואר מהנדס בנייה.

מאז 4 שנים (1961-1965) עבדתי בקזחסטן בבניית מסילות ברזל, 3 שנים באוקראינה בעיר זאפורוז'יה בהרכבת מבנים גבוהים בתעשייה. בשנת 1967 התחתנתי ובשנה הבאה נולדה בתי הבכורה אירה. באותה שנה (1968) עברתי לעבוד בתחום תכנון קונסטרוקציות פלדה לבנייה. בשנת 1974 נולדה בתנו הצעירה אסיה.

30 שנה (עד לשנת 1998) הקדשתי למקצוע זה, תכננתי ובניתי אינסוף מחלקות תעשייה ברחבי אוקראינה.

גרגורי בחור צעיר בעל תואר מהנדס באוקראינה

בשנת 1991 באופן אקראי התחלתי ללמוד עברית, התאהבתי בשפה וב- 1994 הפכתי למורה עברית באולפן בעיר זאפורוז'יה (בשעות ערב לאחר עבודתי הראשית ).

בשנת 1996 עלתה ארצה בתנו הצעירה אסיה. כעבור שנתיים אני ואשתי החלטנו לעלות לארץ ישראל כדי להיות יחד עם בתנו ולתת לה תמיכה. אז הייתי בן 60, הצלחתי לעבור קורסים למהנדסי תכנון בנייה בטכניון ובשנת 1999 התחלתי לעבוד כמהנדס מתכנן קונסטרוקציות בנייה במשרד פרטי בחיפה.

תכננתי שכונת מגורים ברחוב צ'רניחובסקי בחיפה (שלושה מגדלים ל-216 יחידות דיור), משכן אומנויות באוניברסיטת חיפה, שכונה חדשה בשם "חלומות זיכרון יעקב" ל-700 יחידות דיור, שכונה חדשה בשם "סביוני ים" בקריית ים ל-500 יחידות דיור, תחנה מרכזית לאוטובוסים "לב המפרץ" בחיפה, בית הורים לעולי אירופה בשכונת פסגת חן בחיפה ועוד

בתי הבכורה מתגוררת בקנדה ועובדת כמורה לאנגלית באולפן למהגרים בעיר טורונטו. בתי הצעירה היא רכזת צפון בסוכנות היהודית ומטפלת בעולים חדשים .

משפחת כצמן צ'רייסקי המורחבת

הזוית האישית

גרגורי כצמן: יש לי שלושה נכדים נהדרים ועם נכדי אלי אני משתתף בתכנית הקשר הרב דורי ומספר לו את סיפורי.

חיילי הצבא האדום
הצבא האדום נקרא כך, בגלל צבע הדגל המזוהה עם המפלגה הקומוניסטית