השכונה של רחל – מאה שערים

בת אל ורחל
אחי הקטן בצלאל
מאה שערים שכונה חרדית. היינו המשפחה התימנית היחידה

שמי רחל חמווי, משתתפת השנה בתכנית הקשר הרב דורי

נולדתי בירושלים, גרנו בשכונת מאה שערים מול המשחטה. כשהיינו ילדים שחקנו עם ינקלה ואברמלה דברנו באידיש . גרנו בחדר וחצי. שרותים ומטבח בחוץ וחצר קטנה. כל יום שישי בא ערבי מאבו גוש  עם חמור והביא איתו את הבן הקטן אחמד. הם נשארו עד מוצאי שבת וכך שחקנו גם עם אחמד.

ככר השבת, בשכונת מאה שערים

תמונה 1
בתקופה ההיא סיפרו בשכונה סיפור, על אמא שלקחה את בנה וברחה מהבית. המשטרה חיפשה בתוך שכונת מאה שערים את בנה. אחי היה בגיל של הילד שנעלם והשוטרים שאלו  את אחי שאלות ורצו לקחת אותו.  הוא נבהל וצווח וקרא לאמא שלי. קראו לו יוסלי שוכמכר, זו פרשת יוסל'ה שוחמכר הידועה.
התקופה הייתה נהדרת. הייתי מוכנה לחזור לתקופה ההיא עם השכל של היום. הלכתי לבי'ת ספר שפיצר ואחרי הלימודים, בצהריים שיחקנו בחבל.  בשכונה מסביב היו ישיבות והשוק  היה באמצע. היינו צריכים להתלבש צנוע.

היינו מתרחצים בבית באמצע השבוע עם פרימוס. על הפרימוס היינו מחממים את המים, ומעבירים את המים לגיגית שהייתה באמצע החדר. אם היה  מזג אוויר קר, הדלקנו את תנור הנפט. כל יום חמישי בערב, לכבוד שבת היינו הולכים עם אמא לבית המרחץ בשכונה.

העשרה
שכונת מאה שערים: "מאה שערים היא שכונה חרדית ותיקה במרכז ירושלים, הממוקמת בקרבת מרכז העיר והעיר העתיקה. מאה שערים הייתה השכונה החמישית, הגדולה ביותר והמרוחקת ביותר שנבנתה מחוץ לחומות העיר העתיקה. הוקמה בידי אנשי היישוב הישן היוצאים מהעיר העתיקה. קדמו לה משכנות שאננים, מחנה ישראל, נחלת שבעה ובית דוד".
שכונת אבו גוש: "אַבּוּ גוֹשׁ (ערבית: ??? ???, תעתיק מדויק: אַבּוּ ע'וֹשׁ) היא מועצה מקומית במחוז ירושלים בישראל, השוכנת בהרי יהודה, מערבית ליישוב מבשרת ציון, .. במהלך מלחמת העצמאות היה אבו גוש הכפר הערבי היחיד בפרוזדור ירושלים אשר שמר על נייטרליות, ואף סייע ללוחמים היהודיים ולצה"ל".

פרשת יוסל'ה שוחמכר היא פרשה ציבורית בולטת בראשית שנות ה-60 של המאה ה-20 בישראל שנקראה על שמו של הילד יוסל'ה שוחמכר, יליד 1952. הפרשה התחוללה לאחר שסבו החרדי, שהילד הופקד בידו, סירב להחזירו להוריו, בשל אורח חייהם החילוני. יוסל'ה הוחבא בישראל ולאחר מכן הוברח אל מחוץ לישראל, עד שאותר על ידי המוסד והוחזר להוריו. הפרשה הגבירה את הקיטוב בין חרדים לחילוניים בישראל.
ויקיפדיה

מורה מובילת תכנית, נילי חי אפרתירכזת תכנית, מחוז מנח"י, נורית אליאב

פרשת יוסל'ה שוחמכר

אבו גוש
אַבּוּ גוֹשׁ (ערבית: ??? ???, תעתיק מדויק: אַבּוּ ע'וֹשׁ) היא מועצה מקומית במחוז ירושלים בישראל, השוכנת בהרי יהודה, מערבית ליישוב מבשרת ציון, .. במהלך מלחמת העצמאות היה אבו גוש הכפר הערבי היחיד בפרוזדור ירושלים אשר שמר על נייטרליות, ואף סייע ללוחמים היהודיים ולצה"ל.

שכונת מאה שערים
מאה שערים היא שכונה חרדית ותיקה במרכז ירושלים, הממוקמת בקרבת מרכז העיר והעיר העתיקה. מאה שערים הייתה השכונה החמישית, הגדולה ביותר והמרוחקת ביותר שנבנתה מחוץ לחומות העיר העתיקה. הוקמה בידי אנשי היישוב הישן היוצאים מהעיר העתיקה. קדמו לה משכנות שאננים, מחנה ישראל, נחלת שבעה ובית דוד.

פריימוס
משמש לבישול, חימום ועובד על נפט