הרומן של סבתא עדנה וסבא עמוס בצבא

בבסיס ההדרכה - שם הכרנו
ביום נישואי עדנה ועמוס
עמוס ז"ל שהיה איש שב"כ נפל באסון צור 19982 בלבנון

עמוס ואני

הרומן שלי ושל סבא עמוס היה  אהבה ממבט ראשון, בבסיס הדרכה – בה"ד 4. סבא עמוס היה מפקד פלוגה שפיקד על חיילים טירונים, שהחלו שירותם הצבאי. סבא היה קצין יפה, חייכן, רציני ואחראי, פיקח מאוד שהוערך ע"י מפקד הבסיס, סגן אלוף דאז יצחק זייד, שאני הייתי מזכירתו.

אהבה בבסיס ההדרכה

תמונה 1

תפקידי הנוסף היה בעקבות היותי מוזיקאית, המנגנת על האקורדיון, להופיע בטקסים גם בבסיסים אחרים. בנוסף, קיבלתי עולים חדשים, שהגיעו מרוסיה לשדה התעופה (בן גוריון), כאשר אני מנגנת לכבודם את: 'הבאנו שלום עליכם'. תפקידי היה מרגש ביותר לפגוש משפחות רבות היורדות מגרם המטוס לאדמת ישראל.

סבא עמוס אהב מאוד לשמוע אותי מנגנת ושרה. יום אחד שרתי לו שיר אהבה, ולאחר שסיימתי לשיר הוא הוציא טבעת מכיסו והציע לי נישואין. זה היה לרגלי עצי האקליפטוס בבסיס. לאחר שהשתחררנו, התחתנו.

ביום נישואינו

בנינו תא משפחתי נפלא, ונולדו לנו שלושה ילדים מקסימים: ניצן, גל ועידן.

אמיר הנכד מספר על שורשיו של סבא עמוס ז"ל

סבא עמוס ז"ל נולד להוריו חנן ואלן רייכמן. סבא של אבא שלי, חנן רייכמן (רימון) נולד בגרמניה והגיע עם אשתו אלן לארץ בשנת 1936.

סבי עמוס ז"ל בילדותו עם הוריו – חנן ואלן רייכמן

תמונה 3

סבא רבא חנן, היגיע מגרמניה בשנת 1933, לקיבוץ אשדות יעקב. בהיותו דובר גרמנית וצרפתית נבחר בשנת 1947 על ידי הסוכנות היהודית לצאת כשליח למרסיי שבצרפת, לסיוע בתשתית ספינת אקסודוס. באלבום המשפחה ישנן תמונות מקוריות שצילם סבא רבא חנן רייכמן.

לפני קום המדינה הבריטים שלטו בארץ ואסרו על העלאת יהודים לארץ ישראל. ספינת המעפילים אקסודוס שימשה להברחת 4500 מעפילים ניצולי שואה לארץ. בעת הגעת הספינה לארץ ישראל סרבו הבריטים לקבל את המעפילים והמעפילים גורשו לקפריסין.

המצגת שהכנתי על אניית המעפילים אקסודוס

במלחמת לבנון השנייה 1982- באסון צור, סבא עמוס נפל!

"מתוך אתר יזכור"

"עמוס השתחרר מצה"ל בשנת 1964 ונישא לעדנה, אותה הכיר במהלך השירות הצבאי. בני הזוג התגוררו בקיבוץ אשדות יעקב, ועמוס עבד בפלחה. בקיבוץ נולד בנם הבכור – ניצן. בשנת 1966 הם עברו לראשון לציון, שם נולדו עוד שני ילדים – גל ועידן.

באותה שנה, 1966, עמוס הצטרף לשירות הביטחון הכללי, ליחידת המבצעים. בהמשך עבר לאגף לענייני ישראל וזרים וליחידה הממלכתית לקביעת התאמה ביטחונית. לאחר מכן למד באולפן לערבית, ומאז עבד במרבית שנותיו בשירות בתפקיד רכז-חוקר במרחב דרום.

עמוס נפל בעת מילוי תפקידו בלבנון, באסון צור, ביום חמישי כ"ה בחשוון תשמ"ג (11.11.1982). באסון, שאירע חמישה חודשים אחרי כניסת צה"ל ללבנון במלחמת לבנון הראשונה, קרס בניין הממשל הצבאי הישראלי בצור שבלבנון ונהרגו בו תשעים ואחד אנשים, בהם תשעה אנשי שב"כ, שישים ושבעה שוטרי משמר הגבול וחיילי צה"ל, וחמישה-עשר עצירים לבנוניים".

המשפחה ממשיכה לחיות לאור דרך אהבתנו, ונולדו לנו נכדים נפלאים.

בן אדם בעולם, נכתב ע"י עמוס רימון ז"ל איש שב"כ שנפל באסון צור 1982. השיר צוואה לחיים הולחן ומבוצע ע"י אשתו עדנה רימון

בין מבצע למבצע עמוס נהג לכתוב שירים. לאחר נפילתו נמצאה צוואה לחיים כשכותרתה: 'בן אדם בעולם'. את השיר עדנה הלחינה ושרה לו בסרט לזיכרו 'עץ הרימון' כמו ילדה לו את הבן הרביעי.

"בן אדם בעולם"

שירו של עמוס ז"ל – "בן אדם בעולם" בביצועה של עפרה חזה

לאחר 10 שנים לנופלו, עפרה חזה הזמרת האגדית שרה באלבומה משנת 1994 "כל הנשמה", שיר מספר 11 'בן אדם בעולם'.

קישורים לסיפורים הקודמים של סבתא עדנה רימון שתיעד הנכד אמיר:

פרק ראשון – "זיכרונות ילדותה של עדנה רימון"

פרק שני – "פה בארץ חמדת אבות"

בה"ד 4
בה"ד 4 היה בסיס ההדרכה המרכזי של צה"ל לטירונים והועברו בו בעיקר הכשרות טירונות חי"ר כללית (בשנות ה-50) וכן טירונות כלל צה"לית ("טירונות 02"), טירונות כושר לקוי וקורס מ"כים למדריכי טירונים. כיום משמש מחנה זיקים בו שכן הבסיס כבסיס טירונות ואימונים של פיקוד העורף. (ויקיפדיה)

אסון צור
אסון צור הראשון התרחש ב-11 בנובמבר 1982, סמוך לשעה שבע בבוקר, מיד בתום מלחמת לבנון הראשונה. באסון קרס בניין הממשל הצבאי הישראלי בצור שבלבנון ונהרגו בו 91 אנשים, מתוכם 34 שוטרי משמר הגבול, 33 חיילי צה"ל, 9 אנשי שב"כ ו-15 עצירים לבנוניים. (ויקיפדיה)

”המשפחה ממשיכה לחיות לאור דרך אהבתנו, ונולדו לנו נכדים נפלאים.“