תנועת "ארבע אמהות"

דנה וסבתא מירי
ארבע אימהות: רחלי, רונית, מירי וזהרה
להוציא את צה"ל מלבנון

שמי מירי סלע ,השתתפתי בתוכנית הקשר הרב דורי בבית ספר מבוא גליל, באיילת השחר. בעברי הייתי חברה בארגון "ארבע אמהות" שפעל להוצאת צה"ל מלבנון, ועל כך רציתי לספר. מלחמת לבנון הראשונה התרחשה ברובה בשטח לבנון בין ישראל לסוריה ולארגוני טרור פלסטיניים שישבו בלבנון, וביצעו פיגועים בישראל ובמדינות נוספות. מבצע שלום הגליל נערך בין ה- 6 ביוני 1982 ל-29 בספטמבר 1982. (לחיילים ששירתו בתקופה זו הוענק אות מערכת שלום הגליל). ב-4 בפברואר 1997 התרחש אסון המסוקים בו נהרגו 73 חיילים שהיו בדרכם ללבנון. אירוע זה היה קשה מאוד. האירוע הביא אותי לחפש דרך איך להוציא את החיילים מלבנון. החלטתי להקים צוות של אמהות ופניתי לאמהות נוספות. אמהות לחיילים תושבות הצפון. האמהות היו: רחל בן דור, רונית נחמיאס, מירי סלע (אני) וזהרה ענתבי. נפגשנו והחלטנו לפעול יחד להוצאת החיילים, כך בעצם הקמנו את תנועת "ארבע אמהות". בתחילת הדרך קראנו לתנועה "לצאת בשלום מלבנון", רק מאוחר יותר כשמיסדנו את התנועה קראנו לה "ארבע אמהות". קבענו מטרות פעולה, והתחלנו לפעול. מטרתה העיקרית של  התנועה הייתה להוציא את צה"ל מלבנון. לשם כך יצרנו קשר עם התקשורת וגייסנו תומכים. החתמנו על עצומה, כדי להביא אותה לראש הממשלה. כמו כן קיימנו הפגנות בכל יום שישי בשעה 13:00 בכל הצמתים המרכזיים בארץ. בנפול חייל בלבנון יצאנו לצמתים בלי שלטים, רק עם דגל ישראל ונרות זיכרון. היו הפגנות רבות בהן עמדנו על הגבול הישן, עם סרט ירוק, כדי לסמן שפה הגבול ולכאן צריך לחזור, עשינו הפגנה עם בוץ  על הפנים, כסמל לבוץ הלבנוני ועוד. נפגשנו עם שרי הממשלה ועם חברי הכנסת, וכמובן עם ראש הממשלה ואנשים נוספים שיכולים להשפיע. לבסוף ראש הממשלה אהוד ברק  הוציא את צה"ל מלבנון במאי 2000 ללא נפגעים. אני מאמינה שהפעילות שלנו הובילה לכך או לפחות השפיעה מאוד.

הזוית האישית

דנה: היה לי כיף לעבוד עם סבתא. היה לי חשוב ללמוד מסבתא שלי שהייתה שותפה לשינוי שנעשה לטובה במדינה שלנו.

מירי: חשוב היה לי להעביר לדנה שאזרחים מן השורה יכולים להשפיע ולשנות מדיניות של הממשלות.

מלחמת שלום הגליל
מלחמת לבנון הראשונה (שמה הרשמי בתחילתה:מבצע שלום הגליל, ובראשי תיבות: מבצע של"ג) התרחשה ברובה בשטח לבנון בין ישראל לסוריה ולארגוני טרור פלסטיניים שישבו בלבנון, וביצעו פיגועים בישראל ובמדינות נוספות.(ויקיפדיה)

”חשוב היה לי להעביר לדנה שאזרחים מן השורה יכולים להשפיע ולשנות מדיניות של הממשלות.“