הצלת יהודי בולגריה

שרי ושיר
פליטים וילדיהם בדרך לישראל
 לפני המלחמה
החיים של יהודי בולגריה לפני השואה היו תוססים. הם חיו את חייהם בחופשיות דתית ומסורתית היו להם הרבה בתי כנסת מפוארים. רוב יהודי  בולגריה היו במצב כלכלי מצוין. אימי נבחרה למלכת היופי למרות דתה היהודית…בבולגריה היhתה תנועה ציונית פעילה מאוד אשר אבי ואמי היו בין פעיליה ושמה "פועלי ציון" . הם שמרו באדיקות על המסורת והתרבות היהודית היו להם בתי כנסת מפוארים ובתי הכנסת שימשו למקום מפגש ובילוי ליהודים. היהודים חגגו את כל החגים בדיוק לפי המסורת ושימרו את הדת ואת זהותם היהודית.
 אחרי המלחמה
הורי ניצלו מההשמדה באושוויץ בשואה בזכות אצילותו, התגייסותו ותרומתו של העם הבולגרי להצלת יהדות בולגריה. לפיכך, גאה אני להיות חלק מהעם הבולגרי אשר אהב מאוד את  יהודי בולגריה, הם חיו ביחד בשלום ובהרמוניה מופתית.
אבל מי גרם לכך שהיהודים לא נפגעו ?
הורי ושאר יהודי בולגריה ניצלו ממחנות ההשמדה בעיקר בזכות המלך בוריס השלישי. כאשר כל עמי אירופה שיתפו פעולה במסע ההשמדה של היהודים בשואה פרט לעם הבולגרי. כל המאמצים של היטלר להביא אותם לתאי הגזים עלו בתוהו.
בכדי להגן על היהודים חתם בוריס עם היטלר על הסכם.
כל היהודים, ובניהם משפחתי, היו מוכרחים להסתובב עם טלאי צהוב על דש חולצתם כדאי שיזוהו כיהודים. כל הגברים נשלחו לעבוד עבודות פרך כמו: סלילת כבישים, בניית מסילות ברזל וכד'. כך שהנשים והילדים נשארו לבד לתקופה ממושכת. מותר היה להם לצאת מהבית משעה מסוימת בבוקר עד לפני רדת החשיכה.
כך נגמרה המלחמה ויהדות בולגריה לא נפגעה.
מיד אחרי המלחמה החליטו כל בני משפחתי לעלות לארץ אך לפני הכל סבי הגיע בשנת 1945 לארץ לבדוק מה מצבה וכדי להחליט על המשך דרכה של משפחתי הוא חזר לבולגריה והוחלט שצריכים להתארגן לעליה לארץ ישראל הקדושה
לפני העלייה לארץ החליטו אימי ואבי להינשא בבולגריה
בשנת 1947 התחילו את מסע העלייה לארץ יצאו מבולגריה בהפלגה שערכה כשבוע בגלל שהאוניה הייתה קטנה ורעועה והים היה סוער התנאים לא היו מזהירים…
ואז לאחר מסע מפרך הם הגיעו בשלום לארץ.
בהגיע הורי ארצה הם קיבלו מהסוכנות היהודית אוהל קטן בפרדס חנה. אבי מיד גויס לצה"ל ואימי נשארה לעזור לאנשים בהתאקלמות הראשונית בארץ.
לא היה להם אכפת כמה המצב היה קשה פה בארץ (מבחינה כלכלית, מדינית וכד') העיקר להיות בארץ שלהם ולא להרגיש זרים במדינה אחרת, בהתחשב שבבולגריה הם היו בעלי רכוש וממון רבים.
לאחר כשנה בפרדס חנה הגיע אחד הדודים שהיה פעיל בסוכנות היהודית ולקח את כל המשפחה לעיר לוד.
בלוד עצמה צריך היה לחפש דירה נטושה ולפלוש לתוכה ושם להתחיל את החיים החדשים בארץ ולדאוג לפרנסה והתאקלמות.
שלבי ההתאקלמות היו קשים ואטיים אך היינו מאוד שמחים בכל שלב של הצלחה והתקדמות.
לאט לאט שיפרנו את תנאי המחיה, הוריי התחילו לעבוד ולהתפרנס אבי עבד ככלכלן ואמי עבדה כרוקחת בבית מרקחת פרטי.
ואז אני נולדתי.
בשנת 1952 נולדתי בבית חולים אסף הרופא וגדלתי בלוד.
לאחר שנים החלטנו להתחתן אני ובעלי מוטי ובהמלצת חבר טוב שלנו שהיה קבלן בעיר ראשון לציון שוכנענו לעבור לעיר .
בראשון לציון ילדתי את ילדי בניתי את ביתי וחיה אני פה עד עצם היום הזה חיים מאושרים ושמחים…

פועלי ציון
פועלי ציון הייתה מפלגה ציונית סוציאליסטית שראשיתה באגודות ציוניות סוציאליסטיות שהוקמו בשלהי המאה ה-19.

”העיקר להיות בארץ ולא להרגיש זרים“