הפרחת השממה

סבתא רותי והנכדה הגר
סבא אילי זורע באדמת בית הערבה
בית הערבה וחצבה

בית הערבה

סבא אילי (אליעזר) נולד בתאריך 23.1.1916 בניו יורק, להוריו ליבי ומשה גורדון, החמישי במשפחה בת שבעה ילדים. הוריו היגרו בהיותם ילדים עם משפחותיהם מווילנה לארצות הברית.

עד גיל 18 סבא חי חיי נוער רגילים לבני דורו. בגיל 18, בהשפעתו של אנצו סירני (שליח לארה"ב מגבעת ברנר) הצטרף סבא לתנועת "החלוץ" ועבר את כל ההכשרות שהיו קיימות בימים ההם. תנועת "החלוץ" הייתה דלה באמצעים כספיים, ההכשרות היו עלובות והחיים בהם קשיים.

בדיוק בפרוץ מלחמת העולם השנייה, בשנת 1939, עלה סבא אילי לארץ כעולה בלתי לגלי, היות וממשלת המנדט הבריטי קימצה מאוד בנתינת סרטיפיקטים (אשרות כניסה) לעלייה לפלשתינה.

בעלותו ארצה התרכזה קבוצה קטנה של אמריקאים יוצאי הכשרת "קרים רידג'" (ארה"ב) בקבוצת השרון בעמק יזרעאל. כיום קיבוץ יפעת. כעבור חצי שנה הקבוצה החליטה שלא להצטרף למשק ותיק אלא להצטרף למשק צעיר בתחילת הקמתו.

סבא היה חבר בוועדה שנסעה לחפש קיבוץ מתאים. אחד המשקים בהם ביקרו היה "בית הערבה", מקום מדברי, שומם ובודד על יד ים המלח. סבא מיד נדלק לרעיון כיבוש השממה, לחיות עם צברים, ילידי הארץ, ועל ידי כך גם ללמוד עברית. לכן סבא עזב את הקבוצה שהתאחדה עם הקבוצה  האנגלו- בלטית שהתיישבה ארעית בבנימינה ונדד ל"בית הערבה". באותם ימים צולם סרט על "בית הערבה" שבו השתתף סבא. הסרט הראה איך קבוצה של צעירים, בניגוד לכל ההשקפות והנבואות, הפכה מדבר שומם עם אדמה מלוחה ביותר, לקיבוץ פורח, צומח ועצמאי. הקרקע המלוחה נשטפה במשך שנים והוכשרה לגידול. גדלו בה עצים, בננות וירקות – בעיקר עגבניות וכן הוקמו במקום בריכות דגים ומשק חי – לול ורפת.

עד יומו האחרון חי סבא את החוויה הכבירה של "בית הערבה" ובכל הזדמנות הראה והסביר את הסרט "בית במדבר"  בו כיכב.

%d7%a6%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%9d-8

%d7%a6%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%9d-12
%d7%a6%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%9d-3

חצבה

סבתא רותי, ביתם של סבא רבא אילי וסבתא רבא תמימה גורדון, נולדה בתאריך 21.5.1948, י"ב באייר תש"ח בכפר בלום שבגליל העליון. הימים היו ימי מלחמת השחרור. בהיותה בת 5 חודשים עברה סבתא עם הוריה למושב בית חרות בעמק חפר. כשסבתא רותי הייתה בכיתה י"א התארגן גרעין של בני המושבים לקראת התיישבות.

באותה שנה דובר על הקמת היאחזות נח"ל בערבה, במקום שנקרא "חצבה". הגרעין התגבש במשך שנתיים ועד סיום לימודיה התיכוניים של סבתא. היא התגייסה לנח"ל במסגרת הגרעין כשהיעד היה חצבה. חצבה הייתה היאחזות, יישוב ארעי במסגרת צבאית. גרעין ראשון כבר ישב שם, גרעין "חצבה", והגרעין של סבתא שנקרא גרעין "ערבה" היה הגרעין השני. סבתא הייתה בחצבה במשך כל שירותה הצבאי – שנתיים ימים. בתחילה במסגרת צבאית ולאחר מכן בתאריך 21.11.1967 היישוב אוזרח והשירות היה בתנאי של"ת (שירות ללא תשלום). היו אלה שנתיים נהדרות. הם עבדו קשה בשדות, שטפו שטחי אדמה מן המלח וגידלו ירקות חורף בהצלחה. החום היה כבד מאוד והם היו משכימים קום בשעות הבוקר המוקדמות על מנת שיוכלו לנצל את שעות הבוקר הקרירות לעבודה. בשעות הצהריים החום היה כבד מנשא הם היו נחים, ואחר הצהריים יורדים שוב לשטחי הירקות  וממשיכים בעבודה עד החשיכה. (מצאת החמה עד צאת הנשמה). הם חיו במסגרת קיבוצית אבל כינו את המקום "מושבוץ" משום שהמטרה הייתה להקים מושב שאכן הוקם צפונית מזרחית להיאחזות.

%d7%a8%d7%95%d7%aa%d7%99-%d7%92%d7%95%d7%a8%d7%93%d7%95%d7%9f-%d7%95%d7%94%d7%99%d7%9c%d7%9c%d7%94-%d7%a2%d7%95%d7%91%d7%93%d7%95%d7%aa-%d7%9e%d7%98%d7%91%d7%97-%d7%a7%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%a4%d7%99

%d7%90%d7%a1%d7%aa%d7%99-%d7%9e%d7%a0%d7%95%d7%97%d7%94-%d7%a8%d7%91%d7%a7%d7%94%d7%9c%d7%94-%d7%a8%d7%95%d7%aa%d7%99-%d7%92%d7%95%d7%a8%d7%93%d7%95%d7%9f-1967
%d7%a8%d7%95%d7%aa%d7%99-%d7%92%d7%95%d7%a8%d7%93%d7%95%d7%9f-%d7%95%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%9f-%d7%a9%d7%9c%d7%95%d7%9d

סרטון בית במדבר – המתאר את החיים בבית הערבה הישנה.

שיר בית הערבה – שלישיית המעפיל

הפרחת השממה
מקום שומם שהפך לפורח

חצבה
חֲצֵבָה הוא מושב עובדים בערבה השייך למועצה אזורית הערבה התיכונה. היישוב הוקם לראשונה בשנת 1965 כהיאחזות נח"ל ולאחר אזרוחו היה למושב שיתופי. בסוף שנת 1971 הפך המושב למושב עובדים, ובתחילת 1972 מיקומו השתנה מעט: המיקום המקורי היה בצמוד לכביש הערבה והמיקום החדש והנוכחי נקבע כ־4 ק"מ מזרחית לכביש, בסמוך לגבול עם ירדן.

”קבוצה של צעירים, בניגוד לכל ההשקפות והנבואות, הפכה מדבר שומם עם אדמה מלוחה לקיבוץ פורח.“