הפלגת הבכורה של האנייה "שלום" – טיול ראשון לחו"ל

סבא שלמה והנכד שון
קבלת פנים באנייה על ידי הקפטן
המסע המרהיב באוניה "שלום"

בשנות ה- 50 ובתחילת שנות ה- 60 נסעו מעט ישראלים לטיולים מחוץ לארץ ישראל.

באופן יוצא דופן יצאתי לטיול לארה"ב בשנת 1964 בהפלגת הבכורה של האנייה "שלום", שהייתה אניית הנוסעים אשר נבנתה במיוחד עבור "צים", חברת הספנות הישראלית. האנייה נחשבה ל"מילה האחרונה" בענף. היא נבנתה בפאר רב והוכנסו לתוכה יצירות אמנות של טובי האומנים, בין-לאומיים וישראלים כמו  דני קרוואן, יעקב אגם ועוד.

האנייה תוכננה להפלגות טראנס אטלנטיות (בין יבשתיות) מישראל לניו יורק. לכבוד האנייה "שלום" הנפיק דואר ישראל בול מיוחד. כמו כן נכתב במיוחד לכבודה שיר בשם "שלום על הגלים", המילים – חיים חפר, המנגינה – נעמי שמר, הביצוע-שלישית גשר הירקון.

תמונה 1

ההפלגה התנהלה במתכונת המוכרת היום בהפלגות הקרוזים, דבר שהיה בזמנו חידוש . באוניה היו בריכת שחייה, אולם קולנוע והופעות ל-400 איש, מועדוני לילה, מסעדות מפוארות עם תפריט יומי וכו'. לאורך כל היום דאגו לפעילויות בידור וספורט שונות. במהלך ההפלגה עצרה האנייה בנמלים נאפולי, מרסיי, מלגה ועוד, על מנת לאפשר לנוסעים לערוך ביקור באותם מקומות .

ההפלגה ארכה שבועיים תמימים עד שהאניה הגיעה לנמל היעד בניו יורק שם קיבל את פנינו פסל החירות והנוף המדהים של רבי הקומות של העיר ניו יורק. היות וזו הייתה הפלגת הבכורה של האניה, קידמו את פני האניה בהגיעה לנמל צפירות והתזות זרנוקי מים מהאניות שהיו בנמל.

החוויה החד פעמית של הפלגה מיוחדת זו תשאר בזכרוני תמיד. בארה"ב שהיתי חודשיים. במשך תקופה זו טיילתי רבות וחוויתי סוגים רבים של מקומות ואירועים שונים. למעשה נחשפתי לראשונה לתרבות, מציאות והווי שהייתה אז כחלום לעומת המציאות הצנועה בה חיינו בישראל של אותה תקופה. את הדרך חזרה לארץ עשיתי בטיסות עם חניות ביניים לשלושה או ארבעה ימים – אותם ניצלתי לטיולים וביקורים בלונדון, פריז, רומא  ואתונה.

בהמשך השנה לאחר מספר הפלגות עקב העלויות הגדולות ירד מספר הנוסעים. בנובמבר 1964 בזמן ההפלגה בלילה חשוך וחורפי התנגשה האנייה במיכלית נורווגית שנחצתה לשניים ו-19 ממלחייה נספו. לאנייה שלום נגרם נזק רב והיא נזקקה לתיקונים יקרים. לאחר שלוש שנים, עקב ההפסדים הגדולים נמכרה האנייה . מאז עברה ידיים רבות ובסופו של דבר טבעה בשנת 2001 מול חופי דרום אפריקה בעת שנגררה לצורך תיקונים.

הזוית האישית

סיפורו של שלמה תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי בבית הספר "בן צבי" בהרצליה, בסיוע המורה המלווה סיגל טיילור.

פסל החירות
פסל רחב-ממדים הניצב באי החירות שבעיר ניו יורק, ומהווה אחד מסמליה המובהקים ביותר של העיר ושל ארצות הברית בכלל.

” נחשפתי לראשונה לתרבות והווי שהיו כחלום לעומת המציאות הצנועה בה חיינו בישראל.“