העלי והמכתש מטוניס

סבתא דניז ונכדתה שי

סבתא, דניז חטב, נולדה בעיר טוניס שבטוניסיה, בשנת 1947 ועלתה לארץ בשנת 1970.

סבתא הביאה למפגש: "גלגולו של חפץ" – מכתש ועלי  מטוניס.

המכתש נוצר בשנת 1900 ועשוי מנחושת. המכתש נמצא היום בבעלותה של סבתי דניז.

המכתש והעלי:

המכתש עבר במשך כמה דורות במשפחה עד שהגיע לסבתא שלי, היא קיבלה אותו מהסבתא רבתא שלה, אשר התגוררה בטוניס. החפץ נמצא במשפחתי כבר יותר ממאה שנה ועשוי משני חלקים: 1. מעין כוס מנחושת כבדה. 2. מקל (עלי).

מניחים  בתוך המכתש את התבלינים או עשבים ובעזרת העלי (המקל) כותשים וטוחנים את התבלינים או את העשבים. בעבר לא היו מכשירים חשמליים והחפץ היה בשימוש יומיומי במטבח הטוניסאי כדי לטחון תבלינים.

למכתש יש משמעות רבה במטבח של סבתא רבתא שלי, אך כיום הוא משמש בעיקר כקישוט ומזכרת במטבח בבית סבתי.

סבתי דניז אומרת: " כל שנה בפסח אני שולפת את המכתש מהמדף ומבריקה אותו ונזכרת איך הייתי עוזרת לאמי לטחון תבלינים למאכלים המסורתיים".

מכתש ועלי
עֱלִי ומכתש הם כלים המשמשים לטחינה, כתישה או מעיכה וערבוב של אבקות ומשחות. העלי הוא מוט כבד שצורתו מעין אלה, והמכתש הוא כלי קיבול שצורתו מזכירה קערה. באופן מסורתי, כלים אלו עשויים עץ קשיח, שיש, חומר, או נחושת. אופן השימוש בכלים הוא הנחת החומר המועד לכתישה במכתש והכאתו באמצעות העלי. השימושים של המכתש והעלי מגוונים, החל מהכנת פסטו מסורתי במטבח הביתי, הכנת תרופות ברפואה ועד טחינה וערבוב אבקות במינונים מדויקים בכימיה. (ויקיפדיה)

”תמיד הייתי במטבח עם אמא וביחד היינו כותשות עשבי תיבול כדי לתבל את האוכל“