העלייה לארץ מבגדאד

אני וסבא ביחד
סבא מצטרף לצבא
החיים במעברה

שמי ניסן חכם, יליד ארביל שבעיראק, עלתי לישראל בגיל 15 בעלייה הגדולה בשנת 1951.

אני והמשפחה שלי עלינו למטוס בבגדאד טיסה ישירה לשדה התעופה לוד. משדה התעופה עברנו למחנה מעבר "שער העליה" בחיפה, אחרי שבועיים בשער העליה עברנו למעברה בשם כדורי. במעברה היו צריפים. המעברה הייתה מעורבת (עולים עיראקים ועולים רומנים).

במעברה היה בית ספר ואני למדתי בו. בבית ספר הייתה לי מורה בשם אסתר, היא גרה במושב לא רחוק מהמעברה. אסתר האימהית, אימצה אותי, הייתי מאוד קשור אליה. בשבתות הלכתי אליה הביתה, הייתי עוזר לה ולמשפחתה, אכלנו ביחד ודיברנו. אני הייתי בשבילה ילד טיפוחים, היא טיפחה אותי והיא אהבה אותי מאוד.

אחרי שלושה חודשים, עברנו מהמעברה לחיפה. בחיפה אני נכנסתי לבית הספר עמל ולמדתי גם לימודים עיוניים וגם מקצועיים.

בתקופת שרותי בצבא

הזוית האישית

גילאי: היה לי מאוד כיף ליהיות עם סבא שלי הרבה זמן, כי אני לא מבלה איתו הרבה, הייתי רוצה להגיד לו היה לי ממש כיף לעבוד איתו.

אני וסבא

מחנה מעבר
מקום שנמצאים בו זמן קצר.

עמל
"קבוצת עמל" היא רשת חינוך ארצית שנוסדה בשנת 1928 כרשת חינוך טכנולוגי על ידי ההסתדרות הכללית. קבוצת עמל מפעילה 120 מוסדות חינוך: חטיבות ביניים, בתי ספר רב תחומיים בפיקוח משרד החינוך, בתי ספר טכנולוגיים (מח"ט) בפיקוח משרד החינוך, בתי ספר טכנולוגיים תעשייתיים בפיקוח משרד העבודה והרווחה, מכללות להנדסאים וטכנאים (י"ג, י"ד) ומכללות ללימודי מבוגרים. ויקיפדיה

”המעברה הייתה מעורבת (עולים עיראקים ועולים רומנים).“