העלייה מגרמניה

סבתא במדים בצבא בשנת 1951
עם משפחתה על האנייה מאיטליה לחיפה 1936
משפחתי עלתה מגרמניה לישראל

שמי אסתר, סבתא של תמר. אנחנו משתתפות השנה ביחד בתכנית הקשר הרב דורי.

שמי אסתר מורג. נולדתי בתאריך 28.8.1933 בעיר המבורג בגרמניה. הצעירה מבין שלושה ילדים. כשמלאו לי שלוש שנים, החליטה המשפחה לעלות ארצה, ולכן איני זוכרת כמעט דבר מילדותי בגרמניה.

אני יודעת כי בבית דיברנו עברית.

אבי עבד  בגרמניה כרופא. עוד לפני שנולדתי ועם עליית הנאצים לשלטון, הוחלט בגרמניה לסגור את בתי החולים היהודיים ולפטר את הרופאים היהודיים. כתוצאה מכך החליטו הורי לעזוב לארץ ישראל. בשנת 1936 עלינו ארצה. נסענו ברכבת לטרייסט ומשם עלינו על אנייה שהגיעה לחיפה.

סבתי עם בני משפחתה על האנייה מאיטליה לחיפה 1936

תמונה 1

אני זוכרת שהיו לנו קשיים של עולים חדשים, קשיי קליטה ושפה, ובנוסף בעיות כלכליות שמקורן בשינוי ובמצב הכלכלי ששרר בארץ באותה תקופה. אחרי תקופה קצרה עברנו לתל-אביב, ושם אבי פתח מכון רנטגן פרטי.

אמי נפטרה לאחר שנתיים בהיותי בת חמש, ואני נקלטתי ולמדתי בבית-הספר בלפור ומאוחר יותר בתיכון חדש. אהבתי לקרוא ספרים, להסתובב עם חברים, לטפס על עצים ולשמוע מוסיקה. הייתי חברה בתנועת הנוער "התנועה המאוחדת", נהגנו להיפגש לפעולות ולטייל ברחבי הארץ. מאוחר יותר התגייסתי לנח"ל יחד עם חברי לתנועה.

הכרתי את בעלי מיכאל, שהיה חייל בודד בנח"ל דרך בת דודתו שלמדה יחד איתי באוניברסיטה. החלטנו להתחתן בשנת 1959וגרנו בתל-אביב.

נולדו לי ארבעה בנים. הבכור נולד בתל אביב, שניים נולדו במהלך ארבע שנות שהותנו באנגלייה ובננו הקטן – אבא שלך נולד בבאר שבע.

תמר מורג: אני מאוד נהינתי לעבוד עם סבתי, היה לי מאוד מעניין ואותה דעה יש גם לסבתי.

אני לא למדתי שום מילה חדשה