העליה של סבא לארץ ומה שאחרי

תמונה מבר המצווה של בן דודי
תמונה מחתונתם של סבי וסבתי
החים בזמן עליה ואחרי עליה

שמי משה, נולדתי בשנת 1945 בתאריך השמיני בדצמבר בשם משה (זישה) סטשובר. מקור השם שלי הוא על שם משה רבינו. ועל שם הסבא רבא שלי מצד אמי, וזישה, על שמו של סבא רבא מצד אבי. כינויי החיבה שלי הוא  סטש. (בגלל שם המשפחה, החברים נוהגים לקרוא לי כך).  מקור שם המשפחה סטשובר מבוסס על אחד מהדורות הקודמים שלי מצד אבי, הם גרו בעיירה סטשוב בפולין, ועל כך קרוי שם המשפחה סטשובר. נולדתי באוסטריה בעיר באדגסטיין בבית החולים הופגסטיין.

סבא על העלייה

לאחר מלחמת העולם השנייה, הוריי חזרו לעיירה ביאסקו- בייאלה ושם הוריי החליטו שהם לא נשארים באירופה ועולים לארץ. הם עברו לארץ  על ידי ארגון הברחה, ארגון מטעם ההגנה, דרך פולין, צ'כיה ואוסטריה, שם (באוסטריה) אנחנו היינו במחנה פליטים של יהודים שהמתינו לעליה לארץ. במחנה הפליטים נולדתי, בעיירה בדגסטיין. חיכינו כשנה עד שעברנו למחנה הפליטים בעיר הנמל בארי באיטליה .שם שהינו שנה וחצי, עד שהגיע האנייה "קדמה" והביאה אותנו לארץ בחודש ספטמבר שנת 1948. חיכינו כל הזמן הזה, מכוון שאמי לא רצתה לעלות על אניות שהגיעו לפני הקמת המדינה, מכיוון שידעה שמעבירים את כל האניות למחנות פליטים בקפריסין. היא חיכתה שתגיע אנייה שתיקח אותנו ישר לחופי ארץ ישראל. הגענו לנמל חיפה והיו במחנה שער

בארץ גרנו ברחוב 'עומר אל כתב' 31, בעיר התחתית בחיפה. בגיל 8 עברנו לבני ברק. אני זוכר בילדותי שהייתי בגן הילדים, ירד שלג בפעם הראשונה בכל הארץ בשנת 1950. למדתי בבית ספר יסודי בחיפה בכיתה א' עד כיתה ג', בית הספר 'הכרמלי' בעיר התחתית. בגיל 8 עברנו לגור בבני ברק ולמדתי בבית הספר היסודי 'הגבעה'. בית ספר חילוני ממלכתי. תיכון למדתי בבני ברק, תיכון 'רמז'. באוניברסיטה למדתי ניהול ויצור (תעשייה וניהול) בטכניון בתל אביב.

בבית הספר למדנו זמרה, חקלאות, חשבון, תנ"ך, עברית, דקדוק, הנדסה, גאוגרפיה, מולדת, היסטוריה והתעמלות. אהבתי ללמוד גאוגרפיה, חשבון, הנדסה והיסטוריה. לא אהבתי תנ"ך והתעמלות. מכיתה  ד' עד כיתה ח' בבית הספר היסודי הייתי בנוער בעובד. מכיתה ט' עד כיתה י"א הייתי בצופים. בצבא התגייסתי לצנחנים, בבית הספר לצניחה הייתי מפקד מחלקת פיתוח אמצעי צניחה, תכנון מצנחים, והייתי צנחן בעצמי. הגעתי לדרגה של סמל ראשון, מפקד מחלקת פיתוח (מ"מ). במסגרת שירותי צנחתי 50 צניחות. השתתפתי במלחמת ששת הימים, הייתי אחראי להכנת האספקות להצנחה בסיני. השתתפתי גם במלחמת יום כיפור, הייתי מפקד מבצעים במטכ"ל בתל אביב. הייתי אחראי על טיסות אספקה, ופינויי נפגעים באמצעות הליקופטרים ומטוסים משדה הקרב לשדה התעופה בן גוריון ולבתי החולים. במלחמת שלום הגליל הייתי סמל מבצעים במודיעין.

הזוית האישית

הנכד גיא: מהעבודה למדתי רבות על סבי על העליה לארץ, על ההתיישבות. למדתי על סיפור העליה של סבי והוריו.

מסגר
פחח עובד עם מתכת

באד גאסטיין
באד גאסטיין (בגרמנית: Bad Gastein) היא עיירה עתיקה במדינה הפדרלית האוסטרית זלצבורג, במרחק של כ-90 ק"מ מהעיר זלצבורג. העיירה שוכנת למרגלות הרי הוהה טאורן, ליד הר שְטוּבְּנֶרקוֹגֶל. העיירה היא מקום תיירות אטרקטיבי ביותר. (ויקיפדיה)

”'עומר אל כתב' “

”אמי לא רצתה לעלות על אניות לפני הקמת המדינה, מכיוון שידעה שמעבירים את כל האניות למחנות פליטים בקפריסין“