העילוי מפרשבורג

הדודה אסתר עם שרהלה
שרהל'ה עם דודתה אסתר
שמו הלך לפניו כעילוי והרבנים ייעדו אותו לגדולות. אולם, הכול נגדע עם כניסת הגרמנים לסלובקיה

הנכדה שרהל'ה מתעדת את סיפור חייו של סביה כפי שסיפרה לה הדודה אסתר במפגשי הקשר הרב דורי.

סבי מצד אמי ר' מרדכי אהרן רוזנפלד נולד בעיר פרשבורג בירת סלובקיה בתאריך א' אב 1922.

סבי היה בן הזקונים במשפחה של שמונה ילדים. אביו של סבי היה בן חמישים כשסבי נולד. בדיוק באותה שנה, הלאימה ממשלת סלובקיה את כל התבואה. (ממשלת סלובקיה לקחה את כל התבואה של האיכרים לעצמה) כך שאבא של סבי שהיה סוחר תבואה והיה קונה מהאיכרים את התבואה ,לא יכול היה יותר לקנות מהאיכרים תבואה וגם לא יכול היה  למכור אותה לטחנות הקמח. כך קרה שהוא איבד ביום אחד את פרנסתו.

מאחר שלא היו באותה תקופה שום תכניות ביטוח, חסכון  או פנסיה, הבית שקע לעוני קשה.

ברחוב היהודים בו נולד סבי, לא היה גן ילדים, לכן בילה סבי זמן רב עם אמו בבית. לשמחתו, כל פעולותיה של אמו עניינו אותו מאוד אך בעיקר הוא אהב לעמוד על השרפרף הקטן במטבח ולראות את אמו מפליאה בבישוליה הטעימים ובעוגות המיוחדות שיצאו תחת ידה, ששמען יצא בכל הרחוב.

בגיל שש הוכנס סבי לבית הספר הממשלתי בו למד בשעות הבוקר עד לצהריים. ומשעות הצהריים ועד הערב למד סבי ב"חיידר". לדברי סבי ז"ל המלמדים ב"חיידר" היו מצוינים והם היו זכורים לו לטוב.

בגיל 11 עבר סבי ללמוד בבית ספר "יסודי התורה" שם למדו רק לימודי קודש. "יסודי התורה" היה בית ספר נחשב ברמה תורנית גבוהה מאוד. לכן נהרו אליו תלמידים יהודים מכול רחבי סלובקיה ואוסטריה. סבי הצטיין בלימודיו בשנה הראשונה ולכן הוקפץ מיד לשיעור ג', בשיעור ג' ראו המלמדים שהוא המבריק בחבורה והקפיצו אותו לשיעור ה' אל רבי דוד הירש. אצלו התחיל סבי ללמוד את המהרש"א וכל התוספות בדיוק רב.

בהמשך עבר סבי ללמוד בישיבת גאלנטא. שמו של סבי הלך לפניו כעילוי והרבנים ייעדו אותו לגדולות. אולם, הכול נגדע עם כניסת הגרמנים לסלובקיה ושליחת היהודים למחנות ריכוז. סבי וחבריו הצליחו להתחבא בעליית הגג של הישיבה. משם ברח סבי לעיר הולדתו בה הסתתר במרתף עם משפחתו. עד שנתפסו על ידי הגרמנים. סבי נשלח למחנה הריכוז "ברגן בלזן" הידוע לשמצה. עשרה ניסים קרו לסבי במחנה וסבא שרד את השואה.

סבי הקים בארץ ישראל משפחה לתפארת עם ישראל.

הנכדה שרהל'ה מתעדת את סיפור חייו של סביה כפי שסיפרה לה הדודה אסתר במפגשי תכנית הקשר הרב דורי.

מהרש"א
רבי שמואל אליעזר הלוי איידלס בראשי תיבות: מהרש"א (מורנו הרב רבי שמואל איידלס); (שט"ו - שצ"ב) הינו אחד מגדולי מפרשי התלמוד שקמו לעם ישראל.

מחנה ריכוז ברגן בלזן
מחנה ריכוז בגרמניה, ממוקם בסקסוניה התחתית בצפון גרמניה. המחנה הוקם ב 1943 וכלל 5 מחנות משנה. במרס 1944 הפך המחנה בהדרגה למחנה ריכוז, בזמן צעדות המוות הוצעדו יהודים רבים, ובהן 20,000 נשים, המחנה לא נערך לקליטתם ורבים מהם נספו. ב 15 באפריל 1945 שוחרר המחנה על ידי הצבא הבריטי. משחרור המחנה ועד 1951 תפקד כמחנה עקורים

”זכה סבא להקים בארץ ישראל משפחה לתפארת עם ישראל .“