הסיפור שסבתא אלסה בחרה לספר

אני וסבתי
סבא רבא שלי בצעירותו
סבתא אלסה מספרת על אביה יהודה לייב מרין

סבתא שלי סיפרה לי על אביה, אריה יהודה לייב מרין.

השם האמצעי שלי "אריה" הוא על שמו. אך אני לא הכרתי אותו, הוא נפטר כשאמי הייתה קטנה.

הוא נולד בשנת 1907 בעיירה קטנה באוקראינה, שם הוא גדל עד גיל 16. הוא היה מאוד חכם ואפילו שלמד רק בחדר, ולא זכה ללימוד ממלכתי הוא הצליח ללמד את עצמו והתקדם בהרבה מקצועות שונים. סבתי סיפרה לי על אסון שקרה לו כילד בגילי, ואיך שהוא לא ויתר ועשה את כל מה שהוא היה יכול כדי לעזור לאחיו. הוא מעולם לא סיפר לסבתי את שהתרחש. אמה של סבתי סיפרה לה.

זה מה שקרה:

בשנת 1919 התרחש פוגרום באוקראינה, שבו נכנסו אוקראינים וקוזקים שהוסתו ע״י סימון פטליורה לבתים יהודיים בכפרים ושחטו את היהודים. אבא של סבתי, אריה יהודה לייב מרין, הבכור מבן ארבעה אחים היה אז בן 13. כשנכנסו אליו הביתה, הוא ואחיו הצעירים התחבאו מתחת למיטות. הם הציצו במתרחש וראו את הקוזקים שוחטים את הוריהם.

לאחר האירוע האחים עברו לגור עם קרובי משפחה (שני אחים עם קרוב אחד, ושני אחים עם קרוב אחר).

בגיל 16, סבא רבא שלי, אריה לייב, הפליג באנייה לארגנטינה כשבידו כתובת למקום בו יוכל לעבוד כעוזר במכולת. היות ולא היה לו כסף, היה ישן שם על הרצפה. לאחר שנה-שנתיים, הצליח לחסוך מספיק כסף לשלוח לאחיו לכרטיס לאנייה לארגנטינה. ואחיו, דויד, השני בגיל, הגיע אף הוא לארגנטינה. שני האחים יחד חסכו והצליחו להביא את אחותם, גולדה (שבינתיים התחתנה), את בעלה ואת אחיהם הקטן, הרשל.

כך בעצם הצליחו כל האחים לברוח מאירופה לפני השואה ולהישאר אחד עם השני למשך שארית חייהם. בנוסף האחים שלחו כסף לאח של הבעל של אחותם שידאג למצבה בקבר הוריהם.

בתמונה שרואים כאן הוא הצטלם לפני שהוא הפליג לארגנטינה כדי שיוכל להראות להם את המצבה.

הזוית האישית

נהניתי מאוד מהעבודה והעבודה הקודמת לערב השורשים והיה לי מאוד מעניין ללמוד על עברם של סבתי ושל הסבא רבא שלי.

פוגרום
הפירוש: פעולה קבוצתית אלימה כנגד קבוצה אתנית או דתית (בדרך כלל יהודים) המובלת על ידי הרוב, אך לעיתים על ידי השלטון.

”"ברור שתלמדו באוניברסיטה, אבל בתקופתכם רק אוניברסיטה זה לא יהיה מספיק."“