הסיפור של סבא אריה שמיר

אני וסבא
סבא אריה בשירות הצבאי
מילדות לבגרות

נולדתי בחיפה בבית חולים הדסה בשנת 1941 בתקופת המנדט הבריטי. הורי, סלו (שלום) ומרים שטמר, עלו מהעיר אוסטרווה אשר מצ'כיה באופן בלתי לגלי. אמי עשתה את דרכה במשך 6 חודשים על ספינת מעפילים רעועה שעגנה לתקופות מסוימות בנמלים באירופה עד שהצליחה להגיע לחיפה.

אבי סלו, עלה אף הוא באופן בלתי לגאלי והגיע בספינה אל מול חופי זיכרון יעקב, שם חיכו להם אוטובוסים שפיזרו אותם ברחבי הארץ. אמא שלי נתפסה ע"י האנגלים והוכנסה לכלא בעתלית והוחזקה בו במשך שישה חודשים. אבי הכיר את סבתי מילדות. כששמע שהיא שוהה במחנה סייע לשחררה מהכלא.

הורי עזבו את את ארץ מוצאם והגיעו ארצה ללא כלום, מלבד מזוודה קטנה עם מספר חפצים למזכרת.

גדלנו בשכונת הדר הכרמל עד שנת 51. בשנה זו עברה המשפחה לגור ברמות רמז בנווה שאנן. גרנו  בצניעות בדירת 1.5 והסתפקנו במועט. אבי עבד בסלילת כבישים, אח"כ ניסה לעבוד בסחר במתכות, אך האנגלים אסרו על היהודים לעסוק בתחום זה.אח"כ עבד במפעל עד שפרש לגמלאות.

אמי שבאה ממשפחה עשירה עבדה בניקיון בתים. שפת האם בבית הייתה גרמנית ואמי כמעט ולא ידעה עברית.

מזכרת של אמא של אבא ממחנה עתלית
ההורים של סבא (סלו ומרים שטמר)

בילדות דאגו ההורים למלא את הזמן הפנוי ושלחו אותי למועדונים טכניים לנוער שבהם מקנים ידע במקצוע  מסגרות, חשמל, נגרות. וטלפונייה. פעילות זו הייתה פעמיים בשבוע עד גיל 15. אחרי 4 שנות לימוד המשכתי  ללמודי הנדסאי מכונות בטכניון.

אבא של סבא וסבא בפתח ביתם
סבא וסבתא של סבא ואחיו מימין לשמאל

את השרות הצבאי עשיתי בחיל האוויר ברמת דוד. התגייסתי למחלקת הנדסה ששימשה לתחזוקת מערכות מטוסים, כגון יחידות התנעה, מערכות ועוד. באותה יחידה ומחלקה שירתתי 25 שנה נוספים בשירות מילואים.

את החיים האזרחים התחלתי בעבודה בחברת החשמל במחלקת הזמנות לחלקי חילוף ותחזוקה לתחנות הכוח. בעבודה זו עסקתי כשנה וחצי ולא מצאתי סיפוק. הצטרפתי לעבודה במפעל משפחתי ליצור מיכלי לאחסון דלקים ושמנים לכל חברות הדלק. בחוות הדלק השונות הקמנו מיכלי ענק לאחסון מוצרי דלק שונים שהגיעו מהאוניות ישירות למיכלים. בעבודה זו עסקתי עד שנת 1985.

בשנת 64 התחתנתי עם מלכה גולדשטיין אותה הכרתי מגיל צעיר מאוד. במשך השנים  נולדו 4 ילדים 2 בנים 2 בנות תאומות.

סבא אריה וסבתא מלכה

בשנת 1969 בחרנו לְעַבְרֵת את שם משפחתנו משטמר לשמיר, כחלק ממגמת עיברות שמות שהיתה נהוגה באותה תקופה. בשנים הראשונות גרנו באותו שיכון בו גרו הורי בדירה דומה לזו בה גדלתי. בשנת 85 סגרנו את החברה בגלל שיקולים כלכלים  והתחלתי לעבוד בחברה המייצרת תנורים  תעשיתיים. העיסוק העיקרי שלי היה בהכנת תוכניות עבודה, הזמנת פריטים שונים  בארץ ובחו"ל, הכנת מפרטים טכניים ופיקוח על היצור. בשנות ה – 70 עם התרחבות המשפחה בנינו בית מעל ביתה של אמא של אשתי (סבתא יהודית).

בנית הבית ברחוב הגליל

משנת 2013 הצטרפתי לצוות העוסק ברישום ותיעוד של האוסף היסטורי במדעטק שהוא מוגדר כאוסף לאומי למדע, טכנולוגיה וחלל. עסקתי בעבודה זו כ 15 שנה עד פרישתי לגמלאות. התכונה המאפיינת אותי לאורך כל שנות עבודתי והתנהלותי הייתה סדר, דיוק ודבקות במטרה.

כיום אנחנו מתגוררים באותו בית אותו בנינו בצעירותנו, מוקפים באותם חברי ילדות שגם הם בחרו להישאר ולגור בשכונה ואנחנו סבא וסבתא ל – 7 נכדים.

דניאל: למדתי הרבה דברים חדשים מסיפורו של סבי, עברו היה מאוד מענין ואני שמח שיכולתי לעבוד יחד איתו.

סבא אריה: היה לי חשוב לספר את סיפורי. דניאל שיתף פעולה, שאלה שאלות, הסתקרן ונראה כי הסיפור והמפגשים היו משמעותיים עבורו.

בלתי לגאלי
לא חוקי