המסע של סבא אלברט ממרוקו לישראל

במסגרת פעילות כיתתית
תכנית הקשר הרב דורי ברמת החייל
המסע הארוך והמפותל של אלברט אל ישראל

שמי אלברט, נולדתי בשנת 1948 במרוקו. גרתי בעיר קזבלנקה בבית משותף עם ערבים ויהודים. גדלתי במשפחה מרובת ילדים – סך הכל 18 נפשות , 14 אחים, לא כולל אותי. את כל החינוך קיבלתי במסגרת יהודית. התחלתי את החינוך בגן ילדים בצמוד לבית ספר יהודי בשם 'תלמוד תורה', לאחר סיום הגן עליתי לבית הספר ושם עד גיל 11 למדתי בבית הספר חצי יום עברית וחצי יום צרפתית.

העלייה לארץ

בשנות החמישים עזב השלטון הצרפתי ששלט במרוקו והתחיל שלטון המלוכה הערבי. בתקופה הזו היה קשה להיות יהודי במרוקו, לכן הוריי החליטו שעדיף להתחיל לחשוב על עלייה לארץ ישראל. כמובן שהעלייה הייתה אסורה, לא נתנו ליהודים לצאת ממרוקו. באו נציגים מהמוסד הישראלי ועזרו להוריי במבצע הסודי עלייה לארץ. בשנת 1959 הוריי החליטו להתחיל לשלוח את אחיי בהדרגה לארץ כאשר חלק מאחיי עלו, ולאחר מכן שלחו אותי ואת אחותי בנפרד בעלייה סודית עם דרכונים מזויפים, במחסה של פעילות בצופים. המסע שלנו היה ארוך, היציאה התבצעה בלילה: אני ואחותי היינו באוטובוס מחופשים לצופים ונסענו לעיר שנקראת טנג'יר במרוקו. העיר הכי צפונית במרוקו. משם העלו אותי ואת אחותי לספינה קטנה, לעיר בספרד שנקראת אלג'ירס. שם שהינו שני לילות בבית מסתור. לאחר מכן לקחו אותנו בטיסה לג'יברלטר לבסיס צבאי בריטי לשעבר. משם לאחר שלושה חודשים הטיסו אותנו לצרפת למחנה עולים במרסיי. לאחר שהות שנמשכה כארבעה חודשים בהמתנה שההורים יגיעו, משם העלו אותנו לטיסה לארץ.  בארץ הפרידו ביני לבין אחותי . אותי שלחו למוסד ברעננה דתי בשם 'מוסד ביתנו'. לאחר כשלוש שנים העבירו אותי למוסד אחר בשם 'חוות השומר', ואז הגיעו הוריי. לאחר מכן הצטרפתי להוריי שעברו לגור במעברה בהרצליה בשם 'נחלת עדה'. בהגיעי לגיל גיוס התגייסתי לחיל האוויר ושירתי שם שלוש שנים. בפרוץ מלחמת יום הכיפורים נלחמתי ברמת הגולן ונשארתי לשנת שירות קבע בצבא. עם שחרורי מהצבא התגייסתי למשטרה ושירתי כקצין חבלה במשך 23 שנים, בסיום השירות בדרגה של רב פקד, עד ליציאה לגמלאות. לאחר מכן נקלטתי לעבודה במרכז שירות לתפקיד ניהול בכיר בענף הרכב עד עצם היום הזה. גרתי בקריית ים עד לפני שנה וחודשיים. כיום אני גר ברמת השרון קרוב לילדיי ונכדי. יש לי שני ילדים (הילה וגיל אוחיון) ויש לי שלוש נכדים (מיקה, רועי, ונועם).

הזוית האישית

אלברט אוחיון השתתף בתכנית הקשר הרב דורי ותועד על ידי נכדתו מיקה אוחיון. התכנית נערכה בבית הספר רמת החייל בתל אביב-יפו, התשע"ט.

טנג'יר
טַנְג'יר (בערבית: طنجة) היא עיר בצפון מרוקו, בה חיים כ-850,000 תושבים (נכון ל-2012). היא שוכנת בכניסה המערבית למצר גיברלטר, בו נפגש הים התיכון עם האוקיינוס האטלנטי, כ-12 ק"מ ממזרח לכף ספרטל. (ויקיפדיה)

”שלחו אותי ואת אחותי בנפרד בעלייה סודית עם דרכונים מזויפים, במחסה של פעילות בצופים“