הסיפור של סבא אורי

תמונה של - סבא אורי וזיו סנדץ
במוזיאון ישראל בגיל 23
אלה הם חיי

לאחר מלחמת העולם השנייה נדדו ההורים שלי ברחבי אירופה במטרה להגיע לארץ ישראל. הם עברו מפולין דרך אוסטריה ושוויץ לאיטליה והגיעו למילאנו. בפרברי מילאנו שיכנו אותם מארגני ההעפלה בווילה מפוארת. לאחר מכן הם הועלו על ספינת דיג רעועה שבה שייטו כשלושה שבועות עד לחופי פלשתינה. היות ואמי הייתה בחודשי הריון מתקדמים היא ואבי הורדו למשחתת בריטית נלקחו לחיפה ומשם למחנה המעצר בעתלית.

לאחר כשלושה חודשים הועברתי במשוריין לתל אביב. גרנו כשלוש שנים אצל דודתי, דודה רבקה ולאחר מכן עברנו לשכונת בצרון והיינו שכנים של הסופר אפרים קישון.

כילד עברתי את מלחמת סיני (1956) חפרתי שוחה, מילאתי שקי חול וכל זה להגנה מפני החשש להפצצות. מיד לאחר שהתגייסתי עברתי עם סוללת ההוק שבה שירתתי את מלחמת ששת הימים. לאחר שהשתחררתי, בתחילת שנות השבעים כשאני מילואימניק עברתי את מלחמת ההתשה.

כשפרצה מלחמת יום הכיפורים גויסתי בשבת ה-6 באוקטובר וזאת שבוע אחרי שסיימתי שירות מילואים בן חודש ימים. בני הבכור אמיר (האבא של זיו) נולד בזמן המלחמה ואישרו לי יום חופשה לצורך הברית מילה של בני. שירתתי כשישה חודשים ולאחר מכן שוחררתי. בשנת 1991 יצאתי לשירות מילואים ובמהלכו פרצה מלחמת המפרץ.

במהלך חיי עברתי חמש מלחמות שבמהלכן שונו פני המדינה מן הקצה לקצה. אני רוצה לאחל לנכדי חיים שקטים ללא מלחמות עם מדינות זרות ולא מלחמות אחים.

הסרט שלנו

זיו: אני מאוד נהנית בתכנית הקשר הרב דורי. אני לומדת על סבא המון.