הצלת הכספים של היהודים בעיראק

איתי, סבא אורי וסבתא מימי
דוד של סבא סלמן מועלם
הצלת כספי יהודי עיראק

סבא אורי מועלם מספר לנכדו איתי זקן:

בשנת 1951 חוקקה ממשלת עיראק חוק הקפאת נכסי היהודים בעיראק. אותו יום היה יום שבת. הבנקים שהיו פתוחים וידעו על העומד להתרחש ולכן, כדי למנוע מהומות סגרו חלקית את שערי הבנקים.

דודי, סלמן, אח של אבישימש סגן מנהל בנק עותומן בבגדד. מדובר בבנק מרכזי וחשוב בעיראק של אותם הימים. מרכז הבנק היה בטורקיה והיו לו סניפים בכל המזרח התיכון (כולל במדינת ישראל). יש לציין כי מנהלי הבנקים והפקידות הבכירה הייתה בעיקרה מקרב היהודים. כאשר נודע למנהלי הבנקים על העומד להתרחש, דודי סלמן מועלם, התקשר טלפונית לכל היהודים שהיו להם חשבונות בבנק והודיע להם לבוא מידית לבנק, על מנת למשוך את כספם לפני שהחוק יכנס לתוקף.

היהודים שנקראו באו לבנק שמרו על שקט והוכנסו אחד אחד ללא מהומות. פקידי הבנק הכינו לכל אחד שיק בנקאי על סכום החסכונות שהיו בחשבונו. שיקים אלה היה ניתן לכבד בכל הבנקים בעולם. ככה חלק מהיהודים הצילו את כספם.

בצעירותי

סבא אורי, סבתא מימי ואיתי הנכד המתעד בחדר מחשבים