הנווד היהודי – זימבבואה, קייפטאון, לונדון, ישראל

ארווינג ויהודית, ההורים של סבא
הבית של סבא בבולוויו, זימבבואה
ילדותו של סבא בזימבבואה

סבא דורון נולד בישראל בשנת 1950. הוא שט באנייה לאפריקה בגיל שנה. הוא גדל עם מעט קשר עם הסבים שלו, זוג אחד היה בלונדון, סבא אחד נפטר לפני הולדתו ואת הסבתא השנייה הוא ראה מדי פעם כי היא גרה רחוק. סבא היה בן יחיד וקנו לו כלב בשביל שלא יהיה בודד. סבא גדל בעיר בולוואיו, בארץ ששמה היה רודזיה ועכשיו שמה זימבבואה שבאפריקה. בגיל שלוש הוא הלך לגן ליד הבית. זימבבואה היא מדינה של אנשים שחורים. לאנשים הלבנים היו משרתים. סבא הגיע עם מטפלת לגן. אחר כך היה מגיע לגן באופניים. בזמן ההוא היו מעט מכוניות. בזימבבואה יש קיץ חם וארוך ולכן היו מבלים את רוב הזמן אצל חברים בשחייה בבריכות. כשהיה בן 10הוא נשלח לפנימייה שהייתה יותר רחוקה מאשר תל מונד מאילת, ולכן היה צריך לטוס לשם. סבא לא אהב להיות כל כך רחוק מהבית ולכן הוא היה שם רק שלוש שנים. סבא גר במרחק 2,200 ק"מ מסבתא פרידה ומבני הדודים שלו. כל שנה בקיץ שהיה בדצמבר סבא והוריו היו נוסעים לקייפטאון במכונית. זו היתה נסיעה של שלושה ימים, הכבישים לא היו סלולים והיה הרבה אבק. אבל גם היו ספארים בדרך. סבא מאד נהנה לראות את הזברות, אריות, פילים ובמיוחד את הקופים. בקיפטאון הוא מאוד אהב להכיר ולשחק עם 7 בני דודים שלו, במיוחד בחופים היפים של דרום אפריקה. סבא מאד אהב לראות את סבתא שלו. הוא ישן במרפסת והוא עוד זוכר את הרוחות שהגיעו מהים. זימבבואה היא מדינה מאד גדולה עם מעט אנשים ומרחקים גדולים. בחופשים האחרים סבא ראה דברים מאוד מפורסמים כולל מפלי ויקטוריה, נהר זמביזי ומאגר קריבה. מפלי ויקטוריה מתפרסים לאורך הגדול ביותר בעולם. נהר הזמביזי מאד רחב ויש בו הרבה היפופוטמים וקרוקודילים ואפשר לצאת לשיט בסירה. במאגר קריבה יש הרבה בעלי חיים. בגיל 13 סבא חזר מהפנימייה לתיכון ליד הבית, שם אהב לשחות בבריכה בבית הספר. שם הוא למד כמו כל ילד את המקצועות לבגרות, אבל בשנים ההן היתה מלחמת השחורים לעצמאות. המלחמה התחילה מפני שהלבנים המועטים שלטו בשחורים הרבים ולכן השחורים מרדו נגד הלבנים. הוטל חרם על המדינה על ידי כל מדינות העולם ולא היה בנזין למכוניות והיו הקצבות על כל הדברים שבאו מחוץ לארץ. היה מסוכן לטייל בתוך המדינה ואפילו הדרכונים של רודזיה לא היו מוכרים בעולם. בתוך בית ספר סבא שיחק עם חבריו בבריכה ובמגרשי ספורט. בבית – בגינה הגדולה עם החברים והכלב שלו. בגיל 16 סבא עם משפחתו עזבו את אפריקה בגלל המלחמה. סבא נחת בישראל וראה את ארץ ישראל בפעם הראשונה. אחר כך הוא המשיך ללונדון, ההורים שלו היו כבר בלונדון אז הוא פגש אותם שם. סבא הלך לבית ספר חדש והוא הפסיד שנת לימודים מפני שרודזיה נמצאת בחצי כדור הארץ הדרומי ולונדון נמצאת בחצי כדור הארץ הצפוני ולכן שנת הלימודים לא מסתיימות באותו זמן. בבית הספר החדש סבא לא הכיר אף אחד אז הוא היה צריך להתחבר עם תלמידים חדשים ולהתרגל למזג האוויר הקר והגשום (ברודזיה היה גשם בקיץ והגשם היה חם). סבא נישא לצברית שכל משפחתה בארץ. אבא אלון התחתן עם דניאל באנגליה והם עלו ארצה מעט לפני שנולדתי.

זימבבואה
רפובליקת זימבבואה (באנגלית: Republic of Zimbabwe) היא מדינה ללא מוצא לים בחלקה הדרומי של יבשת אפריקה. היא גובלת במוזמביק במזרח, דרום אפריקה בדרום, בוטסואנה במערב וזמביה בצפון. המדינה היא המדינה היחידה בעולם הקרויה על שם אתר ארכאולוגי - זימבבואה הגדולה.

”היה מסוכן לטייל בתוך המדינה - אפילו הדרכונים של רודזיה לא היו מוכרים בעולם“