המלחמה שעיצבה את ילדותי

יהב ודוד במעבדת המחשבים בביה"ס
סבא דוד בשער שכם בסיום המלחמה
מלחמת ששת הימים עברה עליי כנער בשכונת בקעה בירושלים. חווית המלחמה עיצבה את חיי.

בגיל-14 ב-5 לחודש יוני 1967 נפתחה מלחמה בין מדינת ישראל לשכניה ירדן, מצרים וסוריה. באותה תקופה גרתי בירושלים בשכונת בקעה ולמדתי בבית הספר "גאולים" זו הייתה מלחמת ששת הימים.

המלחמה החלה בשעות הבוקר המאוחרות בהיותי עדיין בבית הספר, לכל תלמידי כיתתי היו משימות, בין היתר לסייע לתלמידי כיתות נמוכות להגיע לאזור מוגן ועוד. בכל האזור הורגשה תכונה רבה מהומה וכמובן הושמעה צפירה עולה ויורדת ברעש גדול, וזכורה לי במיוחד הדרך לבית יחד עם אחי  שאספתי עמי מכיתתו, הדרך הייתה מפחידה עם כבלי חשמל מפוזרים במדרכות ובכבישים, רעש של פגזים, יריות, נק"ל ופצמ"רים. בדרכים היו כבר צוותים של חיילים שירו פצצות לעבר הגבול שלא היה מרוחק (כאחד קילומטר מבית הספר) למעשה לכיוון שכונות: ארמון הנציב, העיר העתיקה, צור באחר ועוד, שאז היו שטח שבידי ממלכת ירדן.
לאחר זמן שנראה ארוך מתמיד הגענו לבית וראינו שכל הכניסה לבניין הייתה מפוצצת כנראה מפגז או פצצת אויב. הבנתי שכולם היו כבר במקלט של הבניין, חוץ מאבי שעבד כ-"דוור" שחילק מכתבים ודברי דואר ונתקע בדיוק בקצה שכונת קטמון ג' וסמוך ל"בית צפפה" . הדבר נודע לנו מאוחר יותר.

במקלט הייתה צפיפות גדולה כי חוץ מדיירי הבית הצטרפו "אורחים נוספים" היה רעש גדול בכי של תינוקות וילדים וזכור לי שכל משפחה הכינה מראש סוגי מזון שונים שריחותיהם פוזרו בחלל המקלט,                       השינה לא הייתה נעימה כי ברוב הזמן ניסינו לשמוע חדשות לצורך עדכון, המלחמה נמשכה כשישה ימים שבסופה הרגשתי בוגר יותר עם הבנה של תוצאות המלחמה.

העשרה
מלחמת ששת הימים: "מלחמת ששת הימים הייתה מלחמה שנערכה מבוקר 5 ביוני עד ליל 10 ביוני 1967 (כ"ו באייר – ב' בסיוון ה'תשכ"ז), בין ישראל לבין מצרים, ירדן וסוריה, שנעזרו במדינות ערביות נוספות: עיראק, ערב הסעודית, לוב, סודאן, תוניסיה, מרוקו ואלג'יריה.
המלחמה החלה במכה מקדימה ישראלית על חיל האוויר המצרי, לאחר תקופת המתנה מתוחה, שבה נעשו ניסיונות להימנע ממלחמה. במהלך המלחמה כבשה מדינת ישראל שטחים נרחבים בסיני, רצועת עזה, רמת הגולן, יהודה ושומרון ומזרח ירושלים. השטח הכולל שנכבש גדול פי שלושה משטחה של מדינת ישראל לפני המלחמה". ויקיפדיה

נק"ל
נשק קל

פצמ"ר
פצצת מרגמה

מלחמת ששת הימים.
מלחמת ששת הימים הייתה מלחמה שנערכה מבוקר 5 ביוני עד ליל 10 ביוני 1967 (כ"ו באייר - ב' בסיוון ה'תשכ"ז), בין ישראל לבין מצרים, ירדן וסוריה, שנעזרו במדינות ערביות נוספות: עיראק, ערב הסעודית, לוב, סודאן, תוניסיה, מרוקו ואלג'יריה. המלחמה החלה במכה מקדימה ישראלית על חיל האוויר המצרי, לאחר תקופת המתנה מתוחה, שבה נעשו ניסיונות להימנע ממלחמה. במהלך המלחמה כבשה מדינת ישראל שטחים נרחבים בסיני, רצועת עזה, רמת הגולן, יהודה ושומרון ומזרח ירושלים. השטח הכולל שנכבש גדול פי שלושה משטחה של מדינת ישראל לפני המלחמה.

”חווית המלחמה מעצבת את האדם, המלחמה וגורמת להבנה, בגרות ולרשמים עמוקים שנשמרים לטווח ארוך.“