המלאכים שלי

אני וסבא
סבא והאמא שלו
המזל של ילדותי

שמי חיים (הרמן) מנספלד, נולדתי בשנת 1943, בהולנד ועליתי לארץ ב- 5 במאי 1951.

מלחמת העולם השנייה פרצה ב- 1 בספטמבר 1939, כשגרמניה פלשה לפולין. ב- 10 במאי 1940, כבשה גרמניה הנאצית את הולנד תוך 5 ימים והעולם בהולנד התהפך! 85% מהקהילה היהודית, שמנתה כ- 150,000 יהודים, הוגלו על ידי הנאצים בעזרת ההולנדים למחנות ההשמדה.

אני נולדתי ב- 24 לפברואר 1943, כשהנאצים שלטו בהולנד כבר 3 שנים.

הוריי, אברהם ורחל מנספלד, הצליחו להשיג תעודות זהות מזויפות מחבר, אשר זייף תעודות עבור המחתרת. לרוע המזל, תפסו הגסטאפו את החבר של הוריי והיה חשש שהוא יצטרך לגלות למי הוא נתן תעודות זהות מזויפות. על מנת להינצל, המחתרת ההולנדית הורו להוריי לתת את תינוקם (אני) בן ה- 3 חודשים לרופא למחבוא, והם קיבלו כתובת של משפחה המוכנה להחביא אנשים בעליית הגג שלהם. אחרי כמה ימים אצל הרופא, באו שלוש נשים לאסוף אותי אליהן, שמן היה אן, נל וריק.

תמונה 1

הגסטפו גילו את מעשה הרופא והוא וילדים אחרים שהיו אצלו נלקחו להשמדה. אצל הנשים גר עוד ילד יהודי בשם ליאו, שהיה אז בן 13 והוא האכיל אותי בקבוקי חלב. הילד הזה גר היום בהרצליה. לאחר כמה חודשים אצל הנשים, הועברתי למשפחת פרינסן, אליזבת ויעקובוס.

תמונה 2

לאליזבת קראנו אומה. הייתה להם בת בשם ז'קלין, שהייתה אז בת 17 והיא הייתה לי לאחות מאמצת. הם קראו לי הרמן.

תמונה 3

הם אימצו אותי עד סוף המלחמה במאי 1945, ואז חזרתי להוריי אברהם ורחל. בשנת 1950, בא שליח מישראל לצפון הולנד, שם גרנו, וקיבץ 14 משפחות יהודיות פליטי שואה יהודים. במאי 1951, עלינו ארצה באנייה קדמה.

אליזבת שמרה איתנו על קשר גם לאחר העלייה, והיא ביקרה אותנו לעתים קרובות לאחר שעלינו לישראל.

הזוית האישית

חיים: נולדתי במזל… מזל שמצאו לי את משפחתי האומנת, מזל שהוריי שרדו את המלחמה, מזל ששוב נפגשנו, מזל שעלינו לארץ.

מתן: הסיפור של סבא עורר בי השראה וכבוד. היה לי חשוב לדעת את הסיפור וכל פרטיו. אני מאוד גאה בסבא שלי!

אינטליגנציה
חכמה או שכל.