הכינור של סבא

עלמה וסבא יעקב גדליהו
הכינור של סבא
סיפורו של סבא יעקב גדליהו

סבא יעקב גדליהו נולד בשנת 1937, ועלה מבולגריה בשנת 1948. לסבא סיפור נוסף בתכנית הקשר הרב דורי – ניצלנו מהשמדה.

הכינור של סבא הגיע מסבא רבא שלי, משוק העתיקות של יפו. כינור זה נבנה מידיו של האומן אמאטי שלמעשה הוא היה מורה של אומן מפורסם בונה כינורות.

הכינור נשמר אצלנו כל שנות מלחמת העולם השנייה וכשהיינו צריכים להעלות אותו איתנו לארץ ישראל, היינו צריכים להחביאו מהמוכסים שלא נתנו להוציא כל חפץ בעל ערך  מהמדינה.

כשהגענו לארץ ישראל, חיכינו בקוצר רוח להגעת המזוודות דרך הים. לאחר ששמנו לב שרכוש רב נפל למים בזמן הפריקה, נכנסנו ללחץ. בסופו של דבר קיבלנו אותם ולשמחתנו הכינור שרד את המסע והוא נשאר אצל אבא שלי כל שנותיו עד פטירתו, ובקשתו הייתה שאני אמשיך לשמור עליו כמו שהוא שמר עליו.

סבא יעקב גדליהו ונכדתו עלמה תיעדו את סיפור הכינור של סבא בתכנית הקשר הרב דורי במבואות

בונה כינורות
בונה הכינורות המודרני הראשון המוכר הוא אנדראה אמאטי, מייסד שושלת אמאטי, ששיכללה אמנות זו במהלך המאה ה-17 וה-18. הידוע בבני משפחת אמאטי הוא ניקולו אמאטי. ויקיפדיה

”היינו צריכים להחביא את הכינור מהמוכסים שלא נתנו להוציא כל חפץ בעל ערך מהמדינה.“