היציאה הפלאית מרומניה לברזיל

סבתא רחל ונכדתה ליבי
ביום ההפלגה, היא התלבשה בשמלה יפה ונפוחה מאוד, וכשעלתה לאנייה, היא הסתירה תחת השמלה.....

סבתא רחל טרעגער מספרת לנכדתה ליבי קופצ'יק.

שמי רחל טרעגער (לבית טרעגער), נולדתי ב בריו דה ז'נירו-ניטרוי שבברזיל, עליתי לארץ בשנת 1986.

הסיפור שאספר הוא על סבתי, סבתא טשערנא מילר.

סבתא טשערנא נולדה בעיר סקורין שברומניה. סיפורנו מתחיל בתחילת מלחמת העולם הראשונה, הימים היו ימים קשים מאוד ליהודי מזרח אירופה, בכל הסביבה התנהגו הגויים בצורה עוינת כלפי היהודים. גם השלטונות הפגינו יחס עוין כלפי אזרחיה היהודים. הם הערימו קשיים והגבלות תנועה במדינה ומחוצה לה. כאשר היהודים ביקשו לצאת את גבול המדינה, הם סרבו לתת להם אישורי מעבר ויציאה. במקרים בהם הזדקקו היהודים באופן דחוף לעבור את הגבול,  הם נאלצו לחפש פתרונות יצירתיים שונים.

פעם אחת, סבתא טשערנא ואחותה נעזרו בידיד משפחה, שהיה בעל משאית גדולה, המכילה כמות גדולה של תבואה. הוא הכניס אותם תחת ערימת התבואה עמוק בפנים וכך הם תכננו לחצות את הגבול.

באותם ימים, שומרי הגבול תרו אחר אנשים המנסים להשתרבב ולצאת מן הגבול ללא אישור. לכן, ידוע היה, כי שומרי הגבול לעיתים קרובות, היו נוהגים לנעוץ קלשוני ברזל חדים במלאי – התבואה שבמשאיות. כך, חשבו השומרים לגלות אי אלו אנשים המסתתרים שם.

כך, הן ישבו שם בדממה, עמוק בתוך ערימת השחת, רועדות מפחד במשך כל הנסיעה. שפתותיהם של האחיות דובבו תפילה לריבונו של עולם: "אבינו מלכנו חמול עלינו… אבינו מלכנו תהא השעה הזאת שעת רחמים ועת רצון מלפניך".

והנה, כשהגיעו אל הגבול, עמדו השומרים, כשבידיהם אותם קלשונים חדים. את הלחץ אפשר היה לממש באוויר. את תזוזת הקש הן לא ישכחו לעולם, אך ברוך ה' וכשם שנכנסו הקלשונים כך הם הוצאו מבלי לפגוע באף אחד!  ובדרך נס סבתא ואחותה ניצלו!

כה רבה הייתה תקוותם לצאת מהמקום הנורא שבו גרו ולהגר לברזיל. לאחר תקופה, השיגה המשפחה כרטיסים לאנייה המפליגה לברזיל. אך, הם קיבלו ארבעה "אישורי יציאה" בלבד עבור ההורים ושני ילדיהם הגדולים. ושני הילדים הקטנים נותרו ללא "אישורי יציאה".

מה עשתה אימם? הרי אי אפשר להשאיר כך את הילדים מאחור….. חשבה וחשבה עד שהגתה רעיון: ביום ההפלגה, היא התלבשה בשמלה יפה ונפוחה מאוד, וכשעלתה לאנייה, היא הסתירה מתחת לשמלה את שני ילדיה הקטנים, מול עיניהם הפקוחות של צוות הנמל ששוטטו סחור סחור. הילדים הקטנים לקחו אחריות והשתדלו להיות בשקט ולא להשמיע קול. וכך ב"ה זכתה המשפחה כולה להגיע לברזיל ולהינצל מן האויב!

ליבי קופצ'יק: תודה לך סבתא על סיפורי ההשגחה פרטית שאירעו במשפחתנו. מאחלת לך בריאות והרבה נחת.

מלחמת העולם הראשונה
מלחמת העולם הראשונה, מלחמה אשר התחוללה בין השנים 1914–1918, והייתה המלחמה הגדולה ביותר עד זמנה בעולם. השתתפו בה מדינות על-פני יותר מחצי מכדור הארץ, והיא נקראה אז המלחמה הגדולה,

”ב"ה זכתה המשפחה כולה להגיע לברזיל ולהינצל מן האויב ולהקים משפחה הארץ ישראל!“