הימים הטובים בשכונה

רחוב זוננפלד בשכונת בית ישראל
שכונת בית ישראל בירושלים - ויקיפדיה
ילדות בשכונת בית ישראל, ירושלים

נולדתי בשנת 1938 בירושלים.

בילדותי גרנו בשכונת בית ישראל בירושלים. גרנו בדירת חדר אחד והיינו משפחה של 4 ילדים וזוג הורים.

בכל השכונה לא היה חשמל בבתים והשתמשנו במנורת נפט כדי להאיר קצת את הבית. המטבח היה בחצר מול החדר, וכמובן שלא היו מים זורמים, אבל היה לנו בור מים שממנו שאבנו מים ומזגנו לתוך כלי חרס גדול שעמד במטבח, וגם שתינו מים ממנה.

שכונת בית ישראל – ויקיפדיה

תמונה 1

מסביב לחצר גרו 4 משפחות והשירותים היו משותפים לכולם. אבל, היינו שמחים ושיחקנו ברחוב, כי לא היו מכוניות.

כמובן שלא היו טלפונים, גם לא ניידים.

ישנו שני ילדים במיטה אחת: כל אחד בכיוון הפוך.

במשחקים ציירנו על הכביש ריבוע גדול, ובתוך הריבוע ציירנו קובייות קטנות וקפצנו על רגל אחת מקובייה לקובייה. את יתר המשחקים יצרנו לבד מעץ שהקפצנו בעזרת מקל עץ – ומי שהקפיץ רחוק יותר ניצח. כך שיחקנו עד הערב וחזרנו לישון.

היות ולא היה חשמל ברחובות היה ברחובות פנס נפט. בכל ערב הגיע עובד עיריה, שמשך במקל ארוך את הפנס, מילא אותו בדלק והעלה אותו עם המקל הארוך, שהיה משוך בין 2 צידי הרחוב.

בבית אכלנו פרוסות לחם עם ריבה וכך הלכנו לישון, אחרי שהתרחצנו בחוץ בתוך פיילה.

הזוית האישית

נפתלי השתתף בתכנית הקשר הרב-דורי בבית הספר היסודי כרכור. במסגרת המפגשים סיפר נפתלי לנכדו גם על ילדותו בשכונת בית ישראל.

בית ישראל
בית ישראל היא שכונה חרדית בצפון ירושלים מצפון לשכונת מאה שערים. השכונה תחומה בין הרחובות מאה שערים, שבטי ישראל, שמואל הנביא, ויואל. השם "בית ישראל" נלקח מהפסוק ביחזקאל, ל"ו, י': "וְהִרְבֵּיתִי עֲלֵיכֶם אָדָם כֹּל בֵּית יִשְׂרָאֵל כֻּלָה וְנוֹשְׁבוּ הֶעָרִים וְהֶחֳרָבוֹת תִּבָּנֶינָה". לפי המסורת שימש מקום השכונה בימי בית המקדש השני לשפיכת הדשן, היא פסולת הקורבנות שנותרה לאחר הקרבת הקרבנות בבית המקדש.

”ישנו שני ילדים במיטה אחת: כל אחד בכיוון הפוך.“