הילד הראשון של קיבוץ בארות יצחק

אני ליד פינה בביה"ס המספרת על סבא ז"ל
סבא ז"ל בילדותו
חיו של סבא אשר גרינברג ז

שמי טליה בן ארצי ואני משתתפת בתכנית הקשר הרב דורי, בחרתי להעלות את סיפורו של סבי, אשר גרינברג ז"ל. אבי, משה גרינברג  סיפר לי על סבא שלי.

סבא אשר ז"ל

סבא אשר גרינברגר ז"ל נולד בשנת 1937 לחדווה ומשה גרינברגר ז"ל בקבוצת רמת השומרון שהייתה בפרדס חנה. סבא היה הילד הראשון של הקיבוץ. בשנת 1943 הוחלט שהקבוצה תתמקם לישוב קבע לעזה והוחלט ששם הקיבוץ יהיה: בארות יצחק.

בשנת 1945 עבר סבא אשר עם כל האנשים והילדים עם החברים והמשפחות לקיבוץ בארות יצחק בנגב המערבי. עד שנת 1948 הקיבוץ גדל ופרח ונולדו שם הרבה ילדים.

במלחת השחרור עם הכרזת המדינה הוחלט לפנות את הנשים והילדים מהקיבוץ מאחר והיה חשש שהקיבוץ יותקף על ידי המצרים שישבו בעזה. הילדים והאנשים עברו לקיבוץ דורות ולאחר כשבוע הם הועברו לתל אביב והתגוררו בבית ספר בעיר.

בח' בתמוז תש"ח המצרים תקפו את בארות יצחק בכוחות שיריון ומטוסים. חברי הקיבוץ נלחמו בגבורה והצליחו להניס את המצרים לאחר קרב קשה. 17 חברים ולוחמי פלמ"ח נהרגו בקרב ובניהם משה גרינברגר הי"ד אביו של סבא אשר.

בגיל 18 סבא אשר התגייס לצבא, לצנחנים. הוא השתתף במלחמת קדש ב1956 במסגרת שרות הסדיר. סבא שירת במילואים עד גיל 65 והשתתף במלחמות: ששת הימים, יום הכיפורים ושלום הגליל. כמו כן התנדב סבא אשר במשטרה.

סבא אשר מקבל תעודה הערכה מהרמטכ"ל

סבא אשר התחתן עם סבתא עטרה ונולדו להם 4 ילדים, 17 נכדים ו10 נינים.

אני, הנכדה בזרועות סבי ז"ל

תמונה 2

הוא נפטר בי"ג בטבת תשע"ז בגיל 79. לאחר מותו נכדיו כתבו עליו את השיר: "הלוחם מספר 1", שיר זה משקף את תכונותיו של סבא אשר.

סבא לוחם מספר אחד

טליה בן ארצי: הסיפור מוקדש לזכרו של סבא אשר גרינברג ז"ל.

משה גרינברג, אבא של טליה: השתתפתי בטקס הדלקת משואות שהתקיים ביום הזכרון בבית הספר עמיטל בפתח תקווה. אלה הדברים שנשאתי בטקס:

"אני משה גרינברגר דור שלישי בארץ ישראל. הדור הראשון סבי משה הי"ד וסבתי חדוה היו ממקמי קיבוץ בארות יצחק  בנגב המערבי בסמוך לעזה. ביום ח בתמוז תש"ח בקרב מול המצרים נהרגו 17 חברים  ובתוכם סבי משה. למרות המכה הקשה בארות יצחק ניצחה בקרב והמצרים נסוגו. אבי אשר ז"ל דור שני בבארות יצחק היה בן 10 ביום הקרב.  בהגיעו לגיל גיוס ולמרות היותו ממשפחה שכולה החליט להתנדב לצנחנים ושירת במילואים עד גיל 65. במסגרת זו קיבל את אות המילואים מהרמטכ"ל.

אני דור שלישי חבר קיבוץ בארות יצחק התגיסתי לצנחנים ומשרת עד היום כקצין מילואים בפיקוד העורף. בני צבי, דור רביעי שירת כקצין בדובדבן ובשיטת 13. וכאן עומדים טליה ונהוראי בני הדור החמישי בבארות יצחק וכיום תושבי פתח תקוה. זו זכות גדולה עבורי לעמוד כאן היום יחד עם נכדי טליה ונהוראי ובתקווה שגם הם ימשיכו את המורשת המשפחתית הציונית".

פלמ"ח
ראשי תיבות של פלוגות מחץ

בארות יצחק
בְּאֵרוֹת יִצְחָק הוא קיבוץ דתי במישור החוף, ממזרח ליהוד, בתחום המועצה האזורית חבל מודיעין. הקיבוץ הוקם תחילה בצפון-מערב הנגב, אולם בעקבות נזק רב שנגרם לו במלחמת העצמאות עבר למקומו במרכז הארץ. ראשוני הקבוצה היו עולים מתנועת "ברית חלוצים דתיים" (בח"ד) מצ'כוסלובקיה וגרמניה, שהתיישבו בפרדס חנה בשנת 1936 וקראו לקבוצתם "רמת השומרון". הם התגוררו בארבעה בתי אבן, צריפים ואוהלים, עבדו עבודה עונתית בפרדסי המושבה ופתחו משק עזר קטן לאספקה עצמית, שבו גידלו ירקות, פרות, תרנגולות, ברווזים ובהמות עבודה ויקיפדיה

”לאחר מותו נכדיו כתבו עליו את השיר: "הלוחם מספר 1",“