הילדות וההתבגרות של סבא עוזי

אני וסבוש בקמפוס
מחייכים בכיף
"הייתי בגן ציפורה שם למדתי לצייר ולנגן ובעיקר לשמוח."

סבא עוזי צפדיה מספר לנכדתו מאי:

"נולדתי שנה אחרי הקמת המדינה, בתל אביב הקטנה ברחוב ארונסון, הגולש לים הכחול… אמא שלי הייתה תופרת וניצולת שואה ואבי היה חייט שעלה לבד בגיל 14 לישראל מסוריה. יש לי שלוש אחיות ואני הבן היחיד. יש לי שלושה ילדים וארבעה נכדים מתוקים ובקרוב החמישי בדרך….

סבא צפדיה עוזי בתמונות מילדותו, הוא התחפש בפורים לקאויבוי – בתמונה משמאל בגיל חמש מימין בגיל שבע

תקופת הצנע

תקופת הצנע הייתה תקופת מדיניות הקיצוב, מדיניות כלכלית שהנהיגה מדינת ישראל בין השנים 1949–1959, וזכתה לכינוי תקופת הצנע . ימי צנע התאפיינו בחוסר מזון בארץ. אני זוכר שבילדותי עמדנו בתור עם ההורים בחנות המכולת שעות כדי לקנות אוכל שהיה במועט. מתקופת הגן, אני זוכר שרוב הילדים היו מכל קצוות תבל, ממקומות שונים בעולם, רובם עולים חדשים. הייתי ב"גן ציפורה" שם למדתי לצייר ולנגן ובעיקר לשמוח.

למדתי בבית ספר הירקון בתל אביב. זו הייתה חוויה גדולה, השיעורים התקיימו בכתות ללא מזגנים וללא תאורה, היו ימים שהיינו לומדים בחוץ, בטבע, על חוף הים ובגן ציבורי. בהפסקות היינו יורדים לחוף הים לשחק כדורגל לאסוף צדפים ולאכול ארטיק. כל יום בבוקר התקיים מסדר בו שרנו את ההמנון של המדינה "התקווה" והמורה הייתה עוברת בין השורות עם כפית ונותנת לילדים שמן דגים, כדי למנוע מחלות.

שרות הצבאי

בבית הספר התיכון למדתי במגמת טלפון משם התחילה הקריירה שלי. התגייסתי לצבא בתור קצין קשר בחטיבת שיריון, אז התחילה מלחמת ששת הימים המלחמה שהייתה קשה מאוד, הצבא כבש את כל רמת הגולן שהייתה אז תחת שלטון הסורים. שש שנים לאחר מכן השתתפתי במלחמת יום כיפור במשך תקופה ארוכה מאוד.

ממלחמה זאת, אני נושא זכרון אישי כואב של חבר מאוד טוב שלי. הטנק שלו נפגע בשטח האויב, שלושה מהחיילים שהיו איתו בטנק נהרגו, והוא בתור פצוע שכב והודיע לי בקשר שמסביבו היו חיילים קומנדו סורים. הוא ביקש מאוד שנחלץ ונציל אותו. לקחתי יוזמה ובמשך יומיים המתנו שהשטח יהיה פנוי מחיילים סורים. נשלח הליקופטר למקום בו היה והצלחנו להציל את חברי תחת אש, לכל אורך מבצע החילוץ, הייתי עמו ודברתי עמו בקשר ללא הפסקה עד לחילוצו בשלום מן התופת.

לאחר כמה שנים טובות חברי הטוב ביותר הפך להיות אלוף בצה"ל ולאחר שנים קיבלתי תעודת הוקרה.

סבא עוזי: לאחר שחרורי מצה"ל עבדתי במשך 35 שנה בבזק (חברת טלפונים ועוד…) והיום אני גמלאי גאה ושמח…

אני וסבא עוזי בתכנית הקשר הרב דורי

צנע מדיניות הקיצוב
מדיניות הקיצוב הייתה מדיניות כלכלית שהנהיגה מדינת ישראל בין השנים 1949–1959, וזכתה לכינוי תקופת הצנע

”בתקופת הצנע עמדנו בתור שעות כדי לקנות אוכל שהיה במועט“