הילדה בתרמיל גב

תמונה זה צולמה בפסח אני וסבתא אוכלות מצה
זה החפץ שעובר דור לדור 100 שנה
בתוך תרמיל גב שני חורים לרגליים

סבתא נולדה בעיר דברצן שבהונגריה ליהושוע ואליזבט רוזנטל ב-2.8.1954 לסבתא שלי יש שני אחים, שלמה ומאיר.

בשנת 1956 היה מרד של היהודים הקומוניסטים, המרד ודיכויו הובילו להימלטותם של אלפי יהודים מהונגריה. שעזרו להם לעבור את הגבול. הם ברחו יחד עם עוד שתי משפחות יהודיות והחלו ללכת ברגל לאוסטריה. אבא שלה סחב אותה בתוך תרמיל גב שבו עשה שני חורים לרגליים. בלילה הם צעדו, ובשעות היום הם הסתתרו מחשש שיתפסו אותם ויחזירו אותם בחזרה להונגריה. לאחר שבוע הם הגיעו לגבול אוסטריה, שם הם שהו אצל קרובי משפחה והתחילו להיות בקשר עם הסוכנות היהודית. לאחר מספר חודשים הכל סודר והם עלו על רכבת לאיטליה. באיטליה הם שכנו במחנה עולים במשך מספר שבועות, ולבסוף עלו לארץ באוניה בשם "תיאודור הרצל". בארץ חיכתה למשפחה של אחותה של אמה של סבתה, שעוברה הם היו בני המשפחה היחידים ששרדו לאחר השואה.

קומניסטים
שוויון כלכלי