היו זמנים

אני וסבתי טוני
הזמנה לחתונה של סבא וסבתא טוני
"תחיה כל יום כאילו הוא היום האחרון שלך. יום אחד תהייה צודק"

היסטוריה

נולדתי בטריפולי שבלוב, כבת יחידה לזוג הורים. להתחלת הסיפור, אספר על הורי. שם אבי הוא רפאל פריג'. אבי היה הדמות המפנקת בחיי אבל אמי גמילה פריג' הייתה הדמות הכי חינוכית ומשמעותית בחיי. היא הייתה אישה מאוד מאוד קפדנית, רשמית, בעלת אינטליגנציה רגשית ותמיד חשבה מעבר. הכול התנהל אצלה לפי הכללים, כן זה כן ולא זה לא. לימים אבי ז"ל נפטר בתאריך 21.8.1973.

סבתא והוריה

על אף שסעדתי אותה עד סוף ימי חייה, הבדידות השתלטה עליה והזיכרונות מהעבר החלו לצוף. היא ביקשה ממני, טוני, להעלות אותם בכתב, אבל משום מה זה לא יצא לפועל (אולי בשבילי היא הייתה דמות ניצחת). אולי זו הזדמנות לספר במקצת ולכבד את בקשתה.
עברה של אמי גמילה פריג', כך היא סיפרה: התייתמתי מאבי בגיל 3, ביחד עם 2 אחי הקטנים. מאחר ולא היה גוף שיתמוך בנו, אמי יצאה לעבוד במשק בית אצל האיטלקים ורק בסופי שבוע הייתה חוזרת. אני ואחיי נדדנו מקרובי משפחה אחד לשני. בהגיעי לגיל 10 הבנתי שצורת חיים זו אינה לרוחי. החלטתי לתפוס פיקוד ויצאתי לעבוד עם אמי. חסכתי ועברנו לדיור משלנו. שם, תוך כדי עבודה, למדתי את השפה, הגינונים, הערכים וההישרדות. כשהגעתי לגיל שידוכים שידכו לי את בעלי לעתיד. לאחר זמן קצר התחתנו ועברנו לגור ביחד בעיר. אחרי פרק זמן פרצה מלחמת העולם השניה. בזמן המלחמה הסתתרנו במערות ובאורוות, רעבים. הסכנות חיכו לנו מעבר לכול הפינות. בזכות הניסיון שצברתי שרדנו ביחד. זאת אימא לדוגמה.

איך פגשת את סבא?
אני פגשתי סבא אברהם בעלי בכך שהייתי צריכה לסכם נושא תנ"כי אשר מלווה בציור. את הנושא סכמתי אבל לצייר לא ידעתי ואז חברה קרובה שלי הציע לי לגשת לבחור בשם אברהם (כי ידע לצייר), "הוא לא יסרב לך". וכך עשיתי. הציור היה אמור להסתיים תוך יום יומיים גג אבל זה לקח שבועיים. תוך כדי התפתח הרומן, והוא ביקש מהורי את ידי.
תמונה 2                                                                 סבא (המורה) וכיתתו

הנה כמה שאלות שנשאלתי במסגרת תכנית הקשר הרב דורי: