החיים במדינת ישראל בצל המלחמות

בטיול של כל המשפחה המורחבת לטורקיה
סבתא בת 4, בגן הילדים
המלחמות שחוויתי בילדותי

נולדתי בשנת 1948 עם קום המדינה. לצערי במשך כל חיי בישראל חוויתי הרבה מלחמות ואלה הזכרונות שנחקקו במוחי החל מילדותי ועד היום.

הזיכרון הראשון הוא מתקופת מלחמת סיני.

ב- 29 באוקטובר 1956 פרצה מלחמת סיני שנקראה "מבצע קדש" בדיוק ביום הולדתי השמיני. זכור לי שהמשפחה המורחבת הגיע לחגוג את יום הולדתי, השולחן היה מלא כל טוב ואבי שהיה קצין משטרה לא הגיע.

לא היו טלפונים בבתים בימים אלו והתקשורת הייתה רק באמצעות מקלטי רדיו. מאחר ובזמן החגיגה לא האזנו לרדיו, לא היה ידוע לנו שפרצה מלחמה. לפתע נכנס אבי באיחור והודיע לנו שפורצת מלחמה ואני נשלחתי במהרה לחנות במכשירי כתיבה הקרובה לקנות עבור כל המשפחה המורחבת סרטי הדבקה על מנת שבמקרה שתיהיה הפצצה וחלונות הזכוכית יתנפצו האנשים לא יפצעו מהזכוכיות. כמו כן קניתי בריסטולים שחורים אותם הדקנו על השמשות על מנת להחשיך כדי שהמטוסים לא יזהו  אזורים עירוניים ולא יפציצו אותם.

השנים עברו היו הרבה פעולות פדיון (פיגועים ע"י ערבים) שחווינו כאן והיו מבצעים של צה"ל.

עברו 19 שנים ושוב פרצה מלחמה.

ב-5 ביוני 1967 פרצה מלחמת ששת הימים

בחודש מאי החלה כוננות לפני מלחמת ששת הימים, החששות היו גדולים והמתח היה רב. בהר הצופים היה מובלעת ישראלית בתוך השטח הירדני שהייתה מנותקת ממדינת ישראל ומוחזקת על ידי "שוטרים".

בהתאם להסכם שנחתם ב- 14 במאי 1948 עם קום המדינה. למעשה אלו היו חיילים שלבשו בגדי שוטרים על מנת כביכול לעמוד בהסכם זה.

הטנקים ממתינים להוראה לאחר הכיבוש
מפה של המובלעת הישראלית על הר הצופים שהייתה שטח ישראלי בתוך שטח ירדן.

באזורים שונים גויסו חיילי מילואים, הימים חלפו, המלחמה פרצה בכל החזיתות והיה קרב קשה מול צבאות מצרים, ירדן וסוריה.

הקרב על ירושלים נמשך שלושה ימים, בין ה- 5 עד ה- 7 ביוני. הניצחון בכל החזיתות היה מרשים והייתה אופוריה במדינה.

כנסיית המולד בבית לחם
חומת העיר העתיקה

אני שירתתי באותה תקופה בתזמורת צה"ל והמטרה הייתה לעזור לחיילים המגויסים בכל החזיתות; סיני, רמת הגולן והשטחים מעבר לקו הירוק כולל העיר העתיקה והמטרה שלנו הייתה להפיג את המתח של החיילים. התזמורת נסעה ממוצב למוצב ולא פעם הופיעו כארבעה נגנים מול חמישה חיילים אך התזמורת התקבלה תמיד באהדה ולא פעם היו בקשות של חיילים והתזמורת נענתה לבקשתם.

עם סיום המלחמה נקראו החיילים לטקסי ניצחון, אך לצערנו גם לטקסי זיכרון.

הביקור הראשון שלי על הר הצופים ב- 10 ביוני שלושה ימים לאחר כיבוש העיר העתיקה נחרט בזכרוני. אחד הטקסים הזכורים לי במיוחד הייתה ההופעה הראשונה על הר הצופים לפני החיילים שכבשו את ההר ואת העיר העתיקה.

על ההר היו משוריינים חרוכים (שרופים), על הכבישים בדרך היו עדיין רכבים שעלו באש וגופות חרוכות. עצם הידיעה שהר הצופים בידנו ואנו הראשונים שהגיע אליו לאחר שנכבש הייתה חוויה בלתי נשכחת. על ההר נערך מסדר ניצחון ולמחר נערכה עצרת זיכרון לנופלים. המראה לכיוון מדבר יהודה המאדים בשקיעה היה מדהים.

המילים של השיר "ירושלים של זהב" גרם לנו להתרגשות. יכולנו לחוש את אוויר ההרים הצלול כיין וריח האורנים כפי שנכתב בשיר "ירושלים של זהב" של נעמי שמר ולהבין שהעיר אכן מאוחדת והידיעה שבליבה חומת הכותל נתנו לנו הרגשת היתעלות. את ההרגשה הזו אזכור עד יומי האחרון.

האוספים של סבתא

בשנות ילדותי לאחר קום המדינה לא היה שפע והכל כולל המשחקים היה צנוע. אחת התעסוקות האהובות עלינו היתה – אוספים.

אספנו ניירות כסף צבעוניים שהיו עטיפות של שוקולדים.

אספנו בולים והיו לנו אלבומים מיוחדים ובהם מיינו את בולים לפי ארצות.

ייבשנו פרחים ואספנו את הפרחים המיובשים בספר ואפילו היה לנו אוסף של מפיות יפות מכל העולם.

אחד האוספים האהובים עלינו במיוחד היה אוסף של פרסים (תמונות קטנות של ליצנים, דמויות מצחיקות, חיות וכו'). את הפרסים היינו מקבלים מההורים במתנה לאירועיים קטנים כמו מחלה ועוד.

לכל אחד היה אלבום ובו הדבקנו את הפרסים שלנו. ככל שהפרס היה גדול יותר או נדיר יותר נחשב לשווה יותר.

אוסף פרסים

משחקים מפעם

כשהייתי ילדה לא הייתה טלוויזיה ולא היו משחקי מסך. הילדים בילו הרבה מאוד בחצרות, משחקים כמו מחניים,מחבואים והבנות היו משחקות בקלאס וקופצות בחבל ובגומי. המשחק האהוב עלינו במיוחד נקרא חמש אבנים, איתו היינו מעבירים שעות. בנוסף על כך שיחקנו במשחקי קופסא רבים, הייתה לנו סבלנות לשחק במשחקים כמו דוקים.

אוסף גוגואים

בעונת תותי העץ נהגנו לקטוף תותים. חזרנו הביתה מלוכלכים אך מרוצים ולכן נהגנו תמיד ללבוש בגד ישן שנועד לכך על מנת לא להרוס בגדים שלבשנו ביום יום ולא היו לנו בשפע.

למדתי הרבה על הילדות של סבתא, על החיים של ילידי 1948 ועל המלחמות שהם חוו במשך החיים במדינת ישראל.

סיפולוקס