החיים בגולה בעיראק

תיעוד סיפורה של שושנה
מפגש בבית גיל הזהב
סיפורה של שושנה רחמים

שמי שושנה רחמים אני מתגוררת במושב רווחה ורוצה לספר את סיפור חיי.

גרנו בעירק אני הורי וארבעת אחיי, לאמי קראו בת שבע, היו לי שני  אחים ושתי אחיות. בחו"ל, כל האחים שלי נפטרו וגם אבי עליו השלום.

החיים בגולה בעיראק

בעיראק החיים היו טובים. היה לנו בית גדול מאד וגם היה לנו 2 מקלחות, 4 חדרי שינה, סלון ומרפסת גדולה ומרווחת. היה לנו חשמל ובקיץ השתמשנו במאוורר, לא היו מזגנים. בחורף היינו מחממים את הבית  עם אח שחומם ע"י עצים דולקים.

לאחים שלי היה בית חרושת לאריגה.

אצלנו בעיראק המוסלמים והיהודים היו כמו אחים, והסתדרנו איתם יפה. אך הם היו חוטפים את הבחורות היפות היהודיות, ורצו להתחתן איתן. לכן  אבא שלי לא הסכים לי לצאת מהבית ולהסתובב לבד בחוץ כי חשש מאוד לחיי.

היינו משחקים ביחד עם הגויים, הם היו חוגגים אתנו חגים אבל לא היינו אוכלים איתם כי האוכל לא היה כשר וזה אסור מהתורה.

אנחנו דברנו ב-4  שפות: ארמית, ערבית, טורקית וכורדית.

כל האנשים בעיראק עלו יחד, שליחות של המלך. אצלנו בעיראק, המלך היה טוב מאד, הוא שיחרר אותנו מהר מאד לישראל בגלל שהוא פחד שיקרה לנו אסון, הוא נאם לפני כולם ואמר זאת.

קמנו מוקדם מאד ובבוקר השוטרים לקחו אותנו למטוס. היה אסור לקחת איתנו דבר העיקר שנצא מהר ! ,ליד כל בית עמדו 2  שוטרים.

במטוס היה מאד צפוף כי היו הרבה אנשים. את כל הילדים הניחו בתא המטען. אני פחדתי מאד ובכיתי ואז הוציאו אותי חיבקתי חזק את אמא שלי ולאחר מכן חזרתי לתא המטען.

ההגעה לארץ ישראל לוותה בהתרגשות רבה.

עלינו לארץ מעירק, בשנת 1951, כשהייתי בת תשע שנים בלבד. אני עליתי לארץ עם אימי ועלינו במטוס, הטיסה ארכה  3 שעות.

הגענו לחיפה והלכנו לשער עלייה. ומשם לקרית שמונה, למושב מבטחים ולמושב רווחה. המקום שבו הכי נהנתי היה קריית שמונה.

החיים בארץ היו קשים, והיו הרבה  ביצות בכל מקום וגם היו הרבה  מחלות. גרנו באוהלים, היה קשה לחיות בארץ והיה מחסור באוכל   ומחסור במים.

חפץ משפחתי מיוחד שיקר לליבי

הייתי מאוד עצובה בפטירתם של אחי, ולזכרם קיבלתי שרשרת במתנה עם תמונה של שני אחיי ועד היום אני עונדת את השרשרת  קרוב לליבי.

סיפור מילדותי

אני לא אהבתי חיות לא רציתי כלב, חתול, ארנב וכ"ו… אבל מאד רציתי קוף. אבא שלי לא הסכים את חיה זו משום שזאת לא חיה כשרה והיא  לא באמונה שלנו. סיפרו לי סיפור על ילד כבן 9 חודשים, שהלך לאיבוד חיפשו אותו ולא מצאו את התינוק אך לאחר זמן מה מצאו את גופתו ומסתבר שגורילה חנקה אותו. באוותו היום האם של התינוק, כעסה על עצמה והיא הרביצה לעצמה וקיללה את עצמה ולבסוף התאבדה.

סיפור ההכרות עם בעלי – כשהייתי ילדה שיחקתי בגומי עם חברות שלי ופתאום אמי קראה לי הביתה ואז…. היא אמרה שאני צריכה להתחתן.

ילד חיכה בביתה של שושנה ושמו היה יעקב, אמי אמרה לי שזה בעלי לעתיד !

לאחר זמן מה התחתנו וכל זה קרה כשהייתי רק בת 13. החתונה הייתה בבית שלנו בארץ..

בעלי היה איש ממש טוב כמו מלאך משמיים!

לפני שנתיים, טסתי לארץ מולדתי עם חברות, כל הדרך חשבתי שאוכל לראות את ביתי מילדותי וכאשר הגענו, לא יכולתי לנסוע כי זה היה בשבת ולא רציתי לחלל אותה.

דברים חשובים שאת רוצה להעביר לדור הצעיר – "כבד את אביך ואת אימך" שהילדים יכבדו את הוריהם וילכו בדרך התורה והמצוות.

ברכה מיוחדת לרגל יום הולדת 70 – שארץ ישראל תתפתח יותר ויותר ושכולם יהיו דתיים  ושבית המקדש יבנה בקרוב ונעלה אליו כולנו לרגל.

הזוית האישית

שושנה – ברכה מיוחדת לרגל יום הולדת 70 שארץ ישראל תתפתח יותר ויותר ושכולם יהיו דתיים ושבית המקדש יבנה בקרוב ונעלה אליו כולנו לרגל.

אוריה – אהבתי בקשר הרב דורי להכיר את ספורה של שושנה וללמוד כמה חשוב לכבד את ההורים ולשמור על היהדות שלנו .

שירה – התרגשתי מאוד מספורה של שושנה על החפץ שקשור לאחיה ועד היום היא עונדת את השרשרת קרוב לליבה

שורשים