ההפתעה הכואבת

אני ונכדי ביחד.
אני ונכדי מחזיקים את תמונת אבי .
רק לפני עשר שנים נודע לי שסבי נרצח בזמן הפרעות במרוקו ב1912 ואמי התייתמה בגיל 12

שמי שמואל אני בן 84 מהרצליה ונולדתי במרוקו בשנת 1933. אני נשוי לגילה, אב לשלושה ילדים וסבא לשבעה נכדים.

עליתי לארץ בשנת 1955 ישר לקיבוץ חצרים ועזבתי אותו בשנת 1960. עברנו לבאר שבע שם עבדתי כמנהל כוח אדם במפעל טקסטיל עד לשנת 1997 עם פרישתי לפנסיה.

הסוד המשפחתי – הפרעות בקזבלנקה

יום אחד בשנת 2007 כשישבתי עם אחותי ושוחחנו על ההורים גיליתי ארוע מדהים שלא ידעתי עליו קודם. כששמעתי אותו נדהמתי לגלות סוד משפחתי. חייתי חיים שלמים מבלי שידעתי אודות סבי ז"ל. נודע לי מאחותי שאמא שלי התייתמה מאביה בגיל 12 וטופלה על ידי שני אחיה הגדולים שדאגו לה עד שהתחתנה.

אני ונכדי מחזיקים את תמונת אבי

img_0916

מאוד התעצבתי כי אמי לא סיפרה לי על מה שעבר עליה. התחלתי לחקור ונודע לי שאביה נרצח על ידי שכן ידיד שלו.  זה סיפור המעשה:

סבי היה סוחר קרקעות עשיר שנאלץ לברוח מביתו בגלל פרעות שהיו. הוא ביקש משכנו לשמור לו על הבית וגם השאיר בידיו תכשיטי זהב, מטבעות וכסף מזומן. כאשר שב לביתו וביקש את דבריו בחזרה השכן רצח אותו בדם קר. הסיפור מאוד העציב אותי וגם מאוד נעלבתי שלא סיפרו לי אותו בכל השנים שחיינו ביחד.

רציתי להבין איך הדבר קרה ופניתי לספר נפלא "שורשים במרוקו" של מנחם פורטוגלי ושם מצאתי שבשנת 1912 אכן היו פרעות בקזבלנקה, נרצח רופא צרפתי וגם שבעה פועלים אירופאיים שעסקו בבניית נמל חדש. שלושה ימים רצופים נבזזו בתי יהודים בקזבלנקה, בתי כנסת נהרסו, עשרות יהודים נרצחו ונשים נאנסו. ההתקוממות נגד הזרים ונגד המלך שאיפשר את חדירתם התפשטה כדליקה בשדי קוצים בכל ערי מרוקו. המלך שבוי בארמונו ונתון במצור נאלץ לבקש את עזרת הצבא הצרפתי החונה באלג'יר. ללא קושי כבש הצבא הצרפתי את כל הערים שסבלו מפרעות.

התגלית אודות אימי ציערה אותי מאוד. אימי עלתה לארץ שלוש שנים אחרי, בגיל 58. הקליטה בארץ היתה כרוכה בקשיים ולאחר שנתיים היא חלתה ונפטרה. אבי נפטר מצער שנה אחריה.

שמואל: לשמחתי אימי זכתה לראות נכדים משני אחיי וממני.

פרעות