הדמעות זולגות מעצמן

יהושע חבר ז"ל
חיילים ישראלים במבצע דני
דמותו של יהושע חבר ז"ל שהובא לקבורה לאחר 66 שנה.

סבתא מספרת:
לאבא שלי, דוד חבר, היה אח – חייל במלחמת השחרור בשם יהושע. במשפחה מספרים שבדיוק כשנולדתי יהושע הגיע לראות אותי בבית יולדות ומשם מיהר למלחמה. יהושע נלחם בקרב לכיבוש העיר רמלה, חבריו לקרב ראו שנפצע ונהרג מפגיעה ישירה. הצבא לא מצא את מקום קבורתו והוא נקבר כאלמוני.
66 שנים לא נודע מקום קבורתו ורק בשנה האחרונה לאחר שנערכו קבוצת בדיקות DNA לבני המשפחה, נודע לנו שיהושע חבר נקבר כחייל אלמוני בבית קברות בנחלת יצחק.
בטקס צבאי מלא, הונחה מצבה על שמו, השתתפנו בטקס העצוב, הכואב והמרגש לאחר שנים רבות של עצב, צער ובכי של כל בני המשפחה, סוף סוף יש לנו מצבה על שמו כדי לבוא ולכבד את זכרו.
יהי זכרו ברוך.

הודעה של הענף לאיתור נעדרים:
"במסגרת מבצע "דני" יועדה לחטיבת קרייתי משימת הסחה בגבול המערבי של רמלה שהיה מבוצר ומוגן היטב, כוח מפלוגה ג' של גדוד 42 ובו טוראי יהושע חבר ז"ל. יהושע התקרב לשכונה הערבית סאכנת-פאנוס שבצידה המערבי של רמלה. על פי העדויות יהושע חבר ז"ל שהיה רגם, ירה מספר פגזים לכיוון עמדות הערבים, אך נורה מצרור כדורים וגופתו נשארה בשטח."

דודי פטימר (בן משפחה ופזמונאי וכותב) מתאר במילותיו את הסיפור:
היום קורה אירוע משפחתי מצמרר וענק. זה התפרסם כבר בגלי צה"ל, רשת ב', בעיתונים ובקרוב מאוד גם בטלוויזיה: קבורת יהושע חבר ז"ל. יהושע חבר ז"ל (יליד 1928), אחיו של סבי דוד חבר ז"ל, היה חייל צה"ל יפה בלורית מחטיבת קרייתי, שנעדר מיום ה-11 ביולי 1948 עת תקפו כוחות החטיבה את השכונות המערביות של רמלה, סכאנת- פאנוס, במסגרת מבצע "דני" לכיבוש לוד ורמלה. יהושע ירה מספר פגזי מרגמה ונפגע מירי ישיר, חבריו שנסוגו לכיוון צריפין (סרפנד) השאירו את גופתו בשטח בשל האש החזקה שנורתה מכיוון רמלה. במשך 66 שנה זכר שמו היה כאות קין בלבי ובלב משפחתי – אני זוכר שבכל יום זיכרון סבי דוד עליו השלום היה מתמוגג בבכי על מות אחיו שנהרג ללא קבר, ללא ידיעה מה עלה באמת בגורלו ומקום הימצאה של גופתו. בכל יום זיכרון, גם לאחר מותו של סבי (נפטר ב-2001), עדיין דמותו הבוכה של סבי מהדהדת במוחי וגורמת לדמעותיי לזלוג ללא הרף על מותו של יהושע שלא זכיתי להכיר ואמי לא זכתה להכיר (נולדה אחרי שנפטר). לפני כשנתיים, כיוצר מטבעי, כתבתי שיר לזכרו של יהושע חבר ז"ל, לצורך הנצחתו היחידה (לא ידענו על מקום הקבורה וידעתי כי שיר הוא נצחי וזו הדרך שלי להביע רגשותיי העמוקים ביותר). מידי יום זיכרון אני מפרסם את השיר בכדי להזכיר זכרו של יהושע חבר ז"ל, אח סבי שנהרג במלחמה בגבורה. בשבוע שעבר פנה אליי שדרן ערוץ 11, איתי ורד המקצוען, שאיתר את השיר שפרסמתי בפייסבוק ביום הזיכרון האחרון, ודרך זה ידע על קרבתי וקרבת משפחתי ליהושע חבר. איתי צלצל וסיפר לי ששבוע שעבר, אחרי 66 שנה, איתרו גופתו של יהושע. אני מודה שרעדתי באותו רגע ששמעתי את הבשורה הזו, שבאה בהפתעה גמורה משומקום. הייתי בשוק ודמעות זלגו בעיניי (הייתי בעבודה באותו רגע). מיד, רועד, צלצלתי לאמי ודודתי וכל הסיפור תפס נפח רב במשפחתי – שכן , 66 שנה שלא ידענו מאומה על מקום קבורתו של יהושע שהוגדר "נעדר", הנה הוא מובא למנוחת עולם בבית הקברות שבנחלת יצחק. היום בשעה 15:30 יתקיים טקס גילוי המצבה של יהושע חבר ז"ל, ואני עומד להקריא מול כולם את השיר שכתבתי לזכרו – אירוע קשה, מרגש ועוצמתי עבורי, ואני בטוח שהדמעות תזלוגנה ללא הרף – והדבר הכי עצוב וכואב הוא שסבי, דוד חבר ז"ל, לא זכה לראות את מה שייחל לו כל חייו. אני רוצה לחלוק עמכם את השיר – "יהושע היכן?" -שכתבתי לזכר יהושע, ומקדישו גם לסבי, שאני בטוח שאי שם למעלה, שומע אותי ושומר עליי.

יהושע היכן?/מילים:דודי פטימר—————————————–אני זוכר את סבי הבוכה בדמי הלילאחיו הצעיר יהושע שהפך גיבור חיל,דמעות של אהבה, אח בדם לחיכוכל שהוא רצה שכשישוב רק לחבקו ניחוחות של עצמאות מתדפקים לחלוניסיפור המלחמה עודו חקוק בדמיוני,נרות החיילים שלא הספיקו כלל לבעורהפכו לנשמה שרק הקטל בה יזכור בין כל החיילים שאי אפשר עוזם לשכוחשם של חברי שלא הספיק יותר לזרוח,היה זה בתמוז הרביעי לשנת תש"חחייל של גאווה שלא שב כשהלך סיפורו אינו ידוע כי החול מאן לקבורכומתתו של חיילי שעבורי הפך גיבור,חבר היה ורע לאחיו למרגמותשיער לו מתפרע ושפמו שר חלומות יהושע,יהושעהיכן אתה אחי?יהושע יהושעאתה נמצא בתוככי יום אחד של געגוע למשפחה שכה אהביום שני הפך פצוע שרוי בטרש שדה הקרב,"דעו רק כי אוהב" לחש לבני ביתואמא שנתנה,המלחמה לקחה אותו גיבור התהילה פלוגה ג' קרייתינפל לתותחיו של האויב החייתי,חייל שמו יהושע שהוכרע באוב האשמספר של געגוע ארבע,שבע,שלוש ושש יהושע,יהושעהיכן אתה אחי?יהושע יהושעאתה נמצא בתוככייהושע חבר – יהי זכרו ברוך. אמן.

קישורים:

תשע"ו, 2016

מבצע דני
מבצע דני הוא אחד המבצעים במלחמת העצמאות שנערך בתום ההפוגה הראשונה, החל מ-10 ביולי עד ל-18 ביולי 1948. נקרא בתחילה מבצע לרל"ר - ראשי תיבות של היעדים לכיבוש במבצע - לוד, רמלה, לטרון ורמאללה.

”יום אחד של געגוע למשפחה שכה אהב, יום שני הפך פצוע שרוי בטרש שדה הקרב“