גלגולו של ספר הקידוש מירושלים לאלכסנדריה ובחזרה

סבתא מרגלית והנכד רנן
סבתא רבתא סולה רובינשטיין
ספר הקידוש של סבתא רבתא סולה

כך ספרה סבתי מרגלית על משפחתה:

בזמן השלטון העות'מאני, סמוך למלחמת העולם הראשונה, גורשו היהודים, תושבי ירושלים ויפו למצרים על ידי השלטון העות'מאני. כך הגיעו הוריה של סולה סבתא רבתא שלי לאלכסנדריה למצרים עם ספר הקידוש. לאחר מספר שנים, בימי המנדט הבריטי בארץ, סולה ומשפחתה, עלו חזרה ארצה, כנראה בימי העלייה החמישית, כשהיא כבת 12, תחילה לתל אביב ומשם לירושלים, ואיתם ספר הקידוש.

סולה בבגרותה התחתנה עם דוד רובינשטיין ברמת גן ונולדו להם שלושה ילדים, מרגלית, סבתא שלי ושני אחיה.

כאשר אימי קרן התחתנה, סולה, סבתא שלה, שהיא סבתא רבתא שלי – נתנה לאמי את ספר הקידוש כמזכרת בעלת ערך יהודי ומשפחתי.

לפני שנולדנו, אבי היה משתמש בספר זה, ומקדש על היין מדי ערב שבת. כשנולדו אחיי הגדולים ולמדו לקרוא, התחילו גם הם לקרוא בסידור ולערוך קידוש בערב שבת, וכעת גם אני. מדי ערב שבת, לסירוגין, אנחנו מקריאים מהספר את קטע הקידוש, כך גם בערבי חג. לספר הקידוש של סבתא רבתא מקום קבוע, מקום של כבוד, בספריה הביתית שלנו.

משפחת בן יאיר – רנן במרכז, קרן ואשר ההורים, בארי וניתאי האחים

הזוית האישית

רנן בן יאיר – אילן – כל השנים האלו לא ידעתי שספר הקידוש הגיע מסבתא רבתא שלי, שאותה לא הכרתי. הסיפור על ספר הקידוש עניין אותי ובטח יש סיפורים רבים ומעניינים אחרים הקשורים למשפחתי , שהייתי רוצה לדעת.

שלטון עות'מאני בארץ ישראל
שלטון התורכים בארץ ישראל נמשך 400 שנה. שלטון זה הסתיים בתום מלחמת העולם הראשונה בשנת 1918 עם כיבוש הבריטים את הארץ.

”לספר הקידוש של סבתא רבתא מקום של כבוד, בספריה הביתית שלנו. “