גלגולו של חפץ

תמונה שלי
ציור שלה עם המיקרוסקופ
המיקרוסקופ של משפחת טיקטינסקי

בין הפריטים הרבים שמונחים על המדפים בסלון של ביתנו עם אוסף פריטים עתיקים ויקרים, ישנו מיקרוסקופ ישן שמאחוריו עומד סיפור.

המיקרוסקופ שעבר כ-3 וחצי דורות אצל משפחתי.

בהתחלה המיקרוסקופ היה שייך לסבתא ויקטוריה (סבתא של אבי).

המיקרוסקופ לא מיוחד מדי, הוא נראה כמו המיקרוסקופים הישנים אשר נמצאים במוזיאונים למדע והוא הרבה פחות משוכלל משאר המיקרוסקופים בימינו, אבל בכל זאת הוא נותן הרבה גאווה למשפחה שלנו.

״ויקטוריה הייתה פרופסור לאנטומיה ומדענית באוקראינה״ כך מספרת סבתי.

כאשר סבתא רבתא ויקטוריה התעסקה בתחום של מבנה העובר של האדם ובאמצעות המיקרוסקופ הצליחה לראות פרטים שונים וכך הצליחה גם לכתוב הרבה עבודות מחקר מדעיות.

סבתא ויקטוריה לימדה תלמידים רבים מדע וחלקם הגדול של התלמידים שלימדה הפכו לפרופסורים מפורסמים בתחום המדע.

בנוסף, תלמידים רבים אהבו מאוד את ויקטוריה, ואחד מהם העניק לה ציור שלה עם המיקרוסקופ שהכין במו ידיו (תראו בתמונה)

כאשר בתה הבכורה הלנה, סבתי מצד אבא, התחילה ללמוד מדע ורפואה, העניקה לה סבתא ויקטוריה את המיקרוסקופ.

כפי שסבתי מספרת: ״לאימי היה ניצוץ של גאווה בעיניה כאשר העניקה לי את המיקרוסקופ והיא אמרה לי לשמור עליו מכיוון שהוא יקר לה״

לאחר כמה שנים סבתי התחתנה עם סבי ולדימיר טיקטינסקי.

״אני הייתי מנתח ילדים ומדען באותה תקופה באוקראינה״ כך סבי מספר, לכן השתמש פעמים רבות במיקרוסקופ כמו פעם אחת שהשתמש בו כדי לנתח בטן של גור כלבים. גורי הכלבים גדלים ומתפתחים כמו ילדים.

״כאשר החלטנו לעלות ארצה היה מאוד קשה להעביר את המיקרוסקופ איתנו אבל לא יכולנו להשאיר את המיקרוסקופ באוקראינה, משום שהוא כבר היה מאוד יקר ערך בשבילנו״

אבל בסופו של דבר הם הצליחו להעביר את המיקרוסקופ לארץ. לאחר כמה שנים המיקרוסקופ עבר לבן הבכור של סבי וסבתי, אלכסנדר טיקטינסקי, הוא  אבי.

כיום אנחנו לא משתמשים במיקרוסקופ, אך בכל פעם שאנו מסתכלים על המדף בסלון ורואים את המיקרוסקופ אנחנו מרגישים שמחה וגאווה בסבתא ויקטוריה.

סנדרה: נהנתי מאוד לעשות את העבודה ולמדתי דברים שלא ידעתי על משפחתי.

פרופסור