גלגולו של חפץ

סבתא ואני
העלי והמכתש

סבתי, זיוה זוליכה, נולדה בשנת 1937, בעיר גלדר.

סבי, רחמים ז"ל, נולד בשנת 1931 ונולד גם הוא בעיר גלדר.

סבי וסבתי התחתנו בשנת 1950, כאשר סבי היה בן 19 וסבתי בת 13.

בשנת 1953, סבתא שלי עלתה לארץ עם שתי בנותיה, לאחר בקשתם של הסוכנות היהודית לעלות ארצה. הן הגיעו לארץ בטיסה ישירה והעבירו אותן לגור בצפת. סבי נשאר בפרס, מכיוון שבזמן זה הוא שירת בצבא ולא ניתנה לו האפשרות לעלות לארץ יחד עם אשתו ובנותיו….

לאחר הפצרות ובקשות מסבי לעלות לארץ ישראל הצליחו להוציא אותו מהצבע בפרס והחליטו להכין לו דרכון מזויף, לקחו תעודת זהות של אדם אחר, הורידו לסבי מספר שנים מגילו וכך גם הוא הצליח לעלות לארץ וגר בצפת, כמובן יחד עם משפחתו.  בשנת 1960 הם עברו לבית שאן עם ילדיהם, הם חיו במעברות ועפ"י סיפורם היו להם ימים מאד קשים בבית שאן, אך למרות זאת הם היו ימים מהנים ומיוחדים שקשה לשכוח.

סבי וסבתי רצו להמשיך במסורת שלהם בגלגולו של חפץ יקר וחשוב למשפחתנו. חפץ זה הוא עלי ומכתש העשויים מנחושת. כלי זה היה שייך לסבתא של סבא שלי ונוצר בפרס, חפץ זה עבר 5 דורות!! בזמנם ישתמשו בעלי ומכתש כדי לטחון תבלינים ולהכנת חרוסת לפסח שזהו מנהג מיוחד אצלנו במשפחה.

כיום העלי והמכתש נמצאים אצלנו ומשמשים גם אותנו לצורך כתישת שקדים אגוזים ועוד…

הסיפור תועד במסגרת תכנית "הקשר הרב דורי" בבית הספר.