בת האש

אני וסבתא
סבתא וסבתה החורגת
הסיפור מסופר על חייה המעניינים של סבתי יפה, שאומצה על ידי סבתה וידעה על כך רק בבגרותה.

שמי גאיה בת 11 משתתפת השנה יחד עם סבתי בתכנית הקשר הרב דורי וכותבת את סיפורה של סבתי יפה.

סבתא נולדה בעשרים בספטמבר 1952, א' בתשרי בראש השנה בעיר בוכרה להורים: אימא: רעיה ואבא: יונה צדיקובב. משפחתה התגוררה יחדיו אצל סבתא וסבא רבא בלהה וידידיה צדיקוב. כשנתיים מאוחר יותר נולדה אחותה של סבתא: ריבה (רבקה).

אבא של סבתא, יונה, נרצח בשנת 1958 כאשר סבתי הייתה בת שש ואחותה ריבה הייתה בת 4. סבי נרצח על ידי אלכסי מוקובוזוב בחג המולד של הנוצרים. בעקבות הרצח, רעיה אמה של סבתא יפה נסעה עם דודה ריבה לעיר טשקנט שממוקמת כ- 900 ק"מ מבוכרה. כך שאת סבתא יפה גידלו סבתא בלהה וסבא ידידיה לכן סבתא יפה קראה לסבתא בלהה – אימא.

הם גידלו אותה למופת: שלחו אותה לבית ספר למדעים, חוגי יוקרה כגון, מוזיקה ובלט שתרמו לה ידע רב. את לימודיה בבית ספר תיכון סימה בהצטיינות ובשל כך קיבלה מדליית זהב. מדליית זהב – פרס לתלמידים מצטיינים.

סבתי יפה גדלה אצל סבא וסבתא שלה: סבתא בלהה הייתה סבתא חורגת שגידלה את שלושת הילדים של סבא ידידיה. כי ידידיה היה אלמן עם שלושה ילדים: יונה, מנשה ועדינה.

אחרי שהתחתן עם בלהה התגייס לצבא אדום ונילחם במשך שש שנים נגד הצבא הנאצי. כאשר חזר לביתו לקה בהלם קרב ובשל כך ולא הייתה ביכולתו להביא ילדים. רעייתו בלהה חפצה לילדים משלה, ובשל כך רצתה להתגרש. סבא יונה (אבא של סבתא) היה בן שתיים עשרה ומאוד אהב את האמא החורגת וגרם לאמא החורגת לא להתגרש ואמר: "ברגע שיהיה לי תינוק אמסור לאמי החורגת בלהה". כך הוא עשה אחרי שהתחתן וסבתא יפה נולדה, הוא מסר אותה להורים שלו: בלהה וידידיה.

בשנת 1969 סבתא יפה התקבלה לאוניברסיטה לפקולטה לרפואה בעיר טשקנט היכן שאימה הביולוגית: רעיה הייתה גרה. סבתא בלהה מאוד כעסה וכל יום הייתה בוכה שסבתא יפה הלכה לעיר של אמה הביולוגית. אז סבתא יפה הלכה לאוניברסיטה בבוכרה והתקבלה לפקולטה פיזיקה ומתמטיקה וסיימה בהצלחה. לאחר חמש שנים השארו את סבתא יפה לעבוד באוניברסיטה בקפדרה מתמטיקה גבוה.

בשנת 1971 סבתי יפה התחתנה עם סבי ניסן. נולדו להם שלושה ילדים: מגי (מרגריטה), יוני (יורי), אבי אדי(אפריים).

בשנת 1978 משפחת אביב עלתה ארצה כולל צדיקובב בלהה וידידיה מבוכרה לישראל. הדרך הייתה מאוד קשה, מאחר שרב הנסיעות היו ברכבת והיה עליהם ממקום למקום. המסע עבר בתחנות רבות: כולם יצאו מבוכרה לעיר טשקנט. מטשקנט למוסקבה. ממוסקבה לעיר ברסט שבאוקראינה. מאוקראינה לוורשה. מוורשה לוינה. כל המסע הזה היה ברכבות. מוינה לתל אביב המשיכו במטוס אל על.

בשדה תעופה לוד קיבלו את כולם מאוד יפה. משם שלחו את משפחת אביב לעיר אשדוד במרכז קליטה שמה בית קנדה. מבית קנדה סבתי וסבי קיבלו דירה באזור ח' וסבתא יפה נסעה לבאר שבע עם הילדים אל מנת ללמוד באוניברסיטה של באר שבע וסיימה בהצלחה בהוראת המדעים. סבתי יפה חזרה לאשדוד וכל המשפחה עברה לתל אביב והם היו גרים בשכונת תקווה.

סבתא יפה התחילה לעבוד בבת ספר תיכון עירוני ט' בתל אביב במשך חמש שנים. סבתא יפה עברה לעבוד בתיכון באור יהודה ועקב כך קנו דירה באור יהודה. באור יהודה היו גרים סבתא בלהה וסבא ידידיה. ועד הים הזה סבתא יפה עובדת בבית ספר תיכון יובלים שבאור יהודה, יותר משלושים וחמש שנה. היום היא גרה בבית גדול שבאור יהודה.

אדי אבא של גאיה

אבי נולד 8.1.1976 אבי עלה מבוכרה לישראל בגיל שלוש בגיל חמש וחצי הלך ללמוד בבית הספר יסודי שיבת ציון. הוא היה תלמיד מצטיין בבית הספר היסודי אחר כך למד בחטיבת הביניים היכן שסבתא יפה לימדה וסבתא יפה הייתה מורה למתמטיקה של בנה אדי. בכיתה ט אבי אדי התקבל למגמת מוזיקה שבתל אביב ושם למד לנגן בפסנתר.

אחר כך הלך ללמוד במכללת רימון ברמת השרון. אז אבי קנה לו חברת שליחויות בגיל צעיר אחרי צבא. חברתו מאוד הצליחה. אבי התחתן שהיה בן 27 עם רותם נווה נולדו להם שלוש בנות נועה, גאיה ולירי. טסנו לשנתיים לארצות הברית. אמי רותם חזרה עם ילדותה נועה וגאיה לארץ ישראל. אחרי כמה חודשים אבי גם חזר לארץ ישראל. בשנת 2011 נולדה להם הבת השלישית לירי. שכולם חזרו מארצות הברית גרנו בסביון אחרי כמה חודשים עברנו לגור אצל סבתי יפה שבאור יהודה. וחרי כמה שנים עברנו לגור אצל סבתי השנייה מצעד אמי שבגדרה. ואחרי כמה שנים עברנו לגור בבית שכור שבגדרה ואחרי ארבע שנים עברנו לגור בבית משלנו שבגדרה ואנו גרים שם עד היום.

בישראל היה לאבי שלוש מסעדות שבתל אביב. אמי עבדה בחברת שליחויות לכל העולם. אחרי כמה שנים אבי מכר את שלושת המסעדות שהי לו ועבר למסעדה אחרת של אבי לוי. ואחרי כמה שנים עזב גם את המסעדה הזאת והלך להיות יועץ עסקי.

ועד היום עובד ולומד דברים חדשם.

גאיה: מאוד ניהנתי מהמפגשים, למדתי הרבה על סבתא שלי.