ברחנו בשקט בלילה מהבית

תמונה משותפת
רחל בן זינו בצעירותה
עלייתי לארץ ממרוקו, מצאתי אהבה והקמתי משפחה בישראל

רחל בן זינו מספרת על תלאות העליה ממרוקו

בין שנות ה- 50 לשנות ה-60 התחיל המרד במרוקו. הערבים התחילו לאיים ואפילו  לגרש את היהודים מבתיהם  ומעסקיהם. אז אני, רחל, הייתי בת 7.  היו לי ארבעה אחים וגרנו בשכונה מאוד פשוטה, בעיר רבאט במרוקו.

"כמו בקרב שאר קהילות יהודי מרוקו, לאחר הקמת מדינת ישראל החל זרם הדרגתי של עלייה מרבאט לישראל הצעירה. קהילה יהודית בגודל משמעותי התקיימה בה עד לימי מלחמת יום כיפור, שלאחריה נותרו בעיר יהודים מעטים בלבד. בראשית המאה ה-21 חיו ברבאט מספר עשרות יהודים, ופעיל בה בית כנסת אחד ברובע החדש"

ההורים שלי פחדו מאוד לגורלנו,חששו לשלום הילדים: הערבים חטפו ילדים, איימו על בעלי עסקים ולקחו להם את העסק, הוציאו את האנשים האמידים מבתיהם ובזזו את כספם. ההורים שמרו עלינו בבית תקופה ארוכה .  באותו זמן.

חברים בתנועת הציונות והיהודים שהיו במחתרת התחילו להבריח את היהודים בשקט בלילה. ההורים שלי לקחו אותי ואת האחים שלי בשקט, ללא ציוד, רק שקית עם מעט בגדים מהבית לנמל בעיר קזבלנקה. שם  הכניסו  אותנו למעבורת ואז הפלגנו דרך מיצר ג'יבלטר לצרפת לנמל הים . משם שליחי הציונות לקחו  אותנו למחנה ריכוז קונדרינס פירושו בצרפתית מחנה השמדה שהיה בעבר מחנה השמדה של הגרמנים ושם חיכינו לתאריך עלייה לישראל. מה שמאוד עניין  אותי זה המחנה שבו היהודים סבלו מהגרמנים.
התלאות והדרך נמשכו שנה שלמה, רק כעבור שנה עלינו לארץ לעמק הירדן למושב מנחמיה.

האהבה פורחת
אהבה פורחת בארץ ישראל. הייתי בת 16 יום אחד, הלכתי לבריכת השחייה בחיפה ושם ראיתי את בחור נחמד, שהסתכל  עלי כל הזמן. הוא ניגש אלי וקפצנו יחד למים…כך החל הרומן שלנו. היינו חברים חמש שנים. בשנת 1967 אז הייתה מלחמת ששת הימים. החבר שלי (בעלי) היה מגויס לצבא בזמן המלחמה תקופה בה דאגתי לו מאוד. כשהיינו חברים ו בילינו יחד, נרשמנו למועדון ההסתדרות. במסגרת המועדון לקחו אותנו לבית הבראה בנתניה. היינו צעירים והשתוללנו הפרענו שם. המדריך האחראי לקח אותנו לתחנה מרכזית, רכש לנו כרטיסים ושלח אותנו לחיפה  בחזרה לביתנו.

כשהייתי בת 20 התחתנו. כעבור שנה נולד הילד הראשון ובהמשך נולדו עוד שני ילדים. חיינו באושר  יחד כ-16 שנים עד לפטירתו. זאת הייתה אהבת נעורים גדושה בחוויות וזיכרונות טובים.

בננו השלישי הוא אבא של שלמה, נכדי עמו אני משתתפת השנה, תשע"ה, בתכנית הקשר הרב דורי, בבית הספר אהרון הראה בנים, בחיפה.

יהדות רבאט
בשנת 1948 חיו ברבאט כ-12,000 יהודים. שורשיה של קהילה זאת חוזרים לכל הפחות למאה ה-17, אז באו יהודים לעיר והשתתפו דרך הנמל שלה בסחר הבינלאומי בין המגרב לאירופה. באמצעות הקשרים המשפחתיים עם משפחות של מגורשי ספרד בארצות כגון הולנד הצטיינו היהודים המקומיים בסחר הבינלאומי מהעיר. במאה ה-19 מספר משפחות עשירות מרבאט (כגון משפחת מויאל ומשפחת בן-שמעון) ערכו עלייה לארץ ישראל דרך הים, והיו בין היתר אלו שחידשו את היישוב היהודי ביפו.

קונדרינס
פרושו בצרפתית מחנה השמדה